Szakácskönyv

Thibaud Villanova: Star Wars – Kantin – 40 recept a messzi-messzi galaxisból

  • - kg -
  • 2019. január 13.

Könyv

Jössz a szimfonikus Bud Spencer emlékkoncertre? Bocs, nem tudok, akkor van a Star Wars főzősuli. Lám, így ér össze e két univerzum: eddig azt hihettük, a Seriff az égből az összekötő kapocs, de nem: a koncertezés és a konyha az. Úgy Bud, mint az SW-művek még éle­tük­ben szakácskönyvvel jelentkeztek – létezésük nyilvánvaló okain túl bizonyára egy pökhendi újság­íróklikk megleckéztetése volt a cél, az idetartozók írásaiban ugyanis vészesen elszaporodott a „még egy bőrt lehúzni” kifejezés. Hát, most próbálják csak elsütni (elsütni!), amikor valódi bőrökről van szó!

A cím mintha csak a hamarosan újra hazánkba látogató Eddie Izzard fellépését reklámozná. Az ő híres stand-up száma a Kantin a Halálcsillagon, de a cross-promotion nem tűnik szándékosnak: Thibaud Villanova geek-konyhaművész receptjeiben nyoma sincs a komikus határfeszegető humorának. Hacsak az nem tekinthető annak, hogy egy Star Wars-kiadvány első szavai ezek: hámozd meg az uborkát! Képzeljük el ezt Obi-Wan tónusában: „Luke, hámozd meg az uborkát!” Inkább ne képzeljük. A gyomrukon keresztül betámadott SW-rajongók viszont egy újabb csinos albummal gazdagodhatnak, melynek gyakorlati haszna több a Hol van a vuki? című vukikeresőnél, viszont messze-messze elmarad a Star Wars Vintage Action Figures: A Guide for Collectors örökérvényű fontosságától. Pedig utóbbiban (én ezt kérem karácsonyra) nincs egy árva sajttorta sem.

Fordította Morvay Zsuzsanna. Kolibri, 2018, 144 oldal, 6999 Ft

Figyelmébe ajánljuk