Könyvmelléklet – Visszhang

Utazás álomországba

Könyv

Az alcím ötperces esti meséket ígér, amelyek épp azt az időt töltik ki, amíg a gyerekek elalszanak (ahogy azt például egy Móricka nevű kedves szülő elképzeli).

De azért kipróbáltam, és valóban: az egyenhosszra tömörített, két nyomtatott oldalt betöltő sztorik valóban felolvashatók ennyi idő alatt. A környezetem el is aludt (déli fél kettő volt). Így tehát hetven éjjelre elegendő az anyag, amelynek a gerincét a Grimm testvérek klasszikusai adják. Megtaláljuk A szépség és a szörnyeteg történetét, a Hamupipőkét, Az erdei anyóka legendáját is. De mellettük ott vannak az Andersenek is persze, meg állatmeséket is kapunk a világ minden tájáról. Nagy meglepetések nem érnek, igaz, egy-két gyöngyszem akad a sok ismerős ötperces között, például Maui legendája, a Tündérek vagy a Tűzmanócska.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.

Szuperwumen és Wándörmen

A színház jövőjéről humoros vagy éppen keserű utópiákat is közlő, Két ország – két színházi kultúra? című tanulmánykötet egyik írásában (Kovács Bálint jegyzi) egy kőszínházi kolléga így szól a szabadúszóhoz: „Ti, függetlenek, kétszáz éve is azt mondtátok, hogy a szakadék szélén vagytok, aztán valahogy még mindig játszogattok itt-ott. (…) úgy látom, nagyon, nagyon tágas hely az a szakadék széle.”

Mint a vízipisztoly

Az elején szeretni is lehet ezt a történetet, például az esszészerű, érzelmes előhangért: így célozta meg az egyszeri vadászember Hitlert – már a ravaszon volt az ujja –, és aztán ezért nem lőtte le.