Könyvmelléklet – Visszhang

Anita Loughrey – Lucy Barnard: Erdei mesék minden évszakra

Könyv

Pedagógiai alapvetés, hogy az olvasás tanítását más tantárgyi és nevelési információkkal érdemes összekötni, hiszen egy ilyen 2 in 1 megoldással nemcsak időt lehet megtakarítani, de a gyerek is játéknak vélheti azt, amit máskor rosszízű tanulásnak tart.

Az Erdei mesék minden évszakra című kiadvány 5+-os gyerekeknek szól, és iskolapéldája e tantárgyi árukapcsolásnak. A 4 évszak 4 mese alcímű könyvnek négy különböző hőse van: a nyúl, a béka, a mókus és a róka. Mindegyikük egy-egy évszak alkalmával bukkan elő, és kerül könnyen orvosolható konfliktusba. Például a kisebbik nyuszi az anyukáját lepné meg valami szép ajándékkal, de a bátyja valami értékesebbel áll elő. Az anyuka persze egyszerűen lerendezi a problémát („egyformán szeretlek mindkettőtöket”), a könyv írója, Anita Loughrey pedig úgy rendezi a dolgokat, hogy a tavasz mint évszak kerüljön előtérbe, azzal hozza összefüggésbe. A fejezet végén mindenféle tavaszi szabadidős tevékenységet felsorol, sőt arra is van gondja, hogy a fejezet legvégén rákérdezzen: „Megtaláltad a tavasz jeleit a mesében?”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!