Könyv

A fólia fogságában

Mágnes mellett a vas

Kritika

Egyelőre csak a kiskorúaknak szánt kiadványokra vonatkozik a „gyermekvédelminek” titulált törvényhez kapcsolódó rendelet, mely szerint „születési nemnek megfelelő önazonosságtól va­ló eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő” termék csak zárt csomagolásban forgalmazható, illetőleg iskolák és templomok 200 méteres körzetében még úgy sem.

A megbélyegzés hatással lehet a könyvesboltok felnőtteknek szóló kínálatára és az egész könyvpiacra is. Mindenestre most ez az „ártalmas” témákat felvonultató könyv (és az egész sorozat, amelynek a része) „szigorúan fóliázva” jelenik meg.

A 37 írás nagy része novella, többségében kortárs. Mellettük regényrészleteket, illetve személyes beszámoló jellegű, edukációs célú, érzékenyítő írásokat találunk. A szerkesztő a szerzők nemzetiségét és a feldolgozott témákat illetően is törekedett a változatosságra. E törekvésében talán túlzásba is esett: tekintve, hogy a kötet a fent említett homofób és transzfób törvényre válaszul született, szerencsésebb lett volna kihagyni a kiskorúakat érő visszaélést megjelenítő három szöveget. (Normális esetben persze megtartásuk mellett szólna, hogy egy irodalmi antológia elsődleges célja a „polkorrektség” helyett a téma sokrétű irodalmi feldolgozásainak bemutatása lenne.) A szerkesztő, Kőrössi P. József előszavában amellett érvel, hogy a kötetben található meleg, leszbikus, biszexuális és transz történetek az identitáskeresés és a párkapcsolatok mindannyiunkat érintő kérdéseivel foglalkoznak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk