Tartalom

MaNcs 34. évf. 14. sz. (2022-04-07)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A jobb belátásért

Bizonyára önök is nehezen térnek magukhoz a sokk után, vasárnap este óta mi is azt a szilárd pontot keressük, mint ittasan hazatérő a ruhafogast az előszobában, melyre támaszkodva legalább kissé egyensúlyba tudnánk hozni magunkat, illetőleg a saját magunkról és a hazáról alkotott eddigi képünket; nemkülönben önbecsülésünket a haza becsületével.

A szerk.

A szerk.

Érvénytelen

A vasárnap óta megjelent sajtóhírek, Facebook-bejegyzések alapján bátran kijelenthetjük, hogy a világtörténelemben még soha nem volt olyan népszavazás, amelyen ennyi érvénytelen, gúnyrajzokkal ékesített szavazócédulát adtak volna le. Jobb helyeken ilyenkor az állampolgári fityisz műtárggyá nemesül, még kiállítást is rendeznek a legszellemesebb művekből, és a teljes anyag múzeumba vagy levéltárba kerül.

Publicisztika

Ungváry Krisztián

Publicisztika

Menetrendszerű vereség után

Mit tehetnek a magyar demokraták a demokráciáért?

A 2022. évi országgyűlési választások eredményei sokkolók az ellenzéki oldal számára. Az Országgyűlésben a Fidesz nemcsak magasabb arányban nyert, mint 2018-ban, hanem saját magán kívül bejuttatta nyíltan neonáci szövetségesét, a Mi Hazánk nevű proxipártját is. Ezzel szemben az ellenzék korábban nyerhetőnek vélt helyeken is alulmaradt, gyakorlatilag csak a fővárosban szerepelt sikeresen.

Magyar Bálint–Madlovics Bálint

Publicisztika

Az újraválasztott autokrata és az ellenzék dilemmái

A vasárnapi választással Magyarország belépett azon autokráciák sorába, ahol a választások nem a választás napján dőlnek el. Míg egy demokráciában a kormány hatalmon maradása a politikusokat elszámoltatni képes nép döntése, egy autokráciában a győzelem az autokrata döntése: ő képes arra, hogy egyoldalúan és előre úgy alakítsa ki a választási helyzetet, hogy az a számára megfelelő eredményt produkálja. Ezt jelenti a manipulált választás.

Kapronczay Stefánia

Publicisztika

Szabadnak lenni

„Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel”– ezzel a mondattal zárul Edith Eva Eger A döntés című könyve. A szerző túlélte a náci haláltábort, élete többször a fogva tartók pillanatnyi kedvén múlott. Amikor kiszabadult, nem hagyta nyugodni, hogy vajon miért pont ő élte túl. Arra jutott, hogy bár nem tudta megváltoztatni a körülményeket, a haláltáborban is dönthetett úgy, hogy szabad lesz. Eldönthetjük, hogyan élünk – ez a könyv fő tanulsága.

Vonnák Diána

Publicisztika

A legjobb golyóálló mellény

Ukrajna nyelveiről

Kamasz lehettem már, mikor megtudtam, hogy a dédnagyanyám, ha bármit el akart titkolni a gyerekei és az unokái elől, még németül beszélt, és hogy a saját anyám gyerekkorában a német tolvajnyelv volt, a felnőttek furcsasága. Idegesítő és ismerősen is ismeretlen.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Jó mulatság, férfi munka

„Mégis, kedves uram, mit vár tőlünk, öntsük le benzinnel és gyújtsuk fel magunkat a Nemzeti Múzeum lépcsőjén?” – pötyögtem oda, ahol az olvasó magyar értelmiségiként elkövetett mulasztásaimra hívja fel a figyelmemet, aztán némi töprengés után mégis kitöröltem a feleletemet.

Belpol

Interjú

Belpol

„Ezen nincs mit szépíteni”

Szabó Andrea választásszociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatóhelyettese

Mi állhat a Fidesz-tarolás hátterében, hogyan mozogtak a választók, és lehet-e egyáltalán választáson kormányt váltani? Szabó Andrea választásszociológussal elemeztük a választási adatokat.

Ismét kétharmados többséget szerzett a Fidesz–KDNP

Belpol

Az ág is húzza

A Fidesz nem csupán megnyerte az április 3-i választásokat, de országosan több szavazatot is kapott, mint négy éve. Az ellenzéki összefogás ugyanakkor 850 ezer vokssal kevesebbet szerzett, mint a 2018-ban külön induló ellenzéki pártok összesen. Az adatok elemzése mellett kísérletet teszünk mindennek a magyarázatára is.

Külpol

Interjú

Külpol

„Hogy vége legyen”

Inna Szovszun ukrán parlamenti képviselő

Ukrajna a háború alatt is igyekszik fenntartani a demokratikus döntéshozatal intézményeit – például a parlamentet, a Verhovna Radát. Ahol ugyan Zelenszkij elnök pártjának, A Nép Szolgájának van többsége, de az ország létét érintő legfontosabb kérdésekben szüksége lesz az ellenzékre is. A háborús törvényhozás mindennapjaiba az ellenzéki Hang (Holosz) párt képviselőnője avat be minket.

Interaktív

Interjú

Interaktív

„Létezik igazság”

Rév István történész, a Blinken OSA Archívum igazgatója

Az intézmény új kiállítását a félelem nélküli beszédről olyan aktuális témák is ihlették, mint a CEU kiebrudalása és az SZFE ellehetetlenítése. A kiállítás kurátorát, a Blinken OSA Archívum igazgatóját kérdeztük.

Kritika

Könyv

Kritika

A fólia fogságában

Mágnes mellett a vas

Egyelőre csak a kiskorúaknak szánt kiadványokra vonatkozik a „gyermekvédelminek” titulált törvényhez kapcsolódó rendelet, mely szerint „születési nemnek megfelelő önazonosságtól va­ló eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő” termék csak zárt csomagolásban forgalmazható, illetőleg iskolák és templomok 200 méteres körzetében még úgy sem.

Kiállítás

Kritika

Tüzesen süt le a Sun

Martin Parr: Strand az egész világ / Life’s a Beach

Parr akkor kezdett igazán ismertté válni Magyarországon, amikor ide is betörtek a digitális fényképezőgépek.

Színház

Kritika

Házhoz menni érte

Színház a város

A kényszer szülte ugyan, de vitathatatlan, hogy a százszázalékosan járványbiztos projekt egészen különleges – és remélhetőleg a főváros kulturális életében maradandó nyomot hagyó – élmény, meditatív én-idő.

Film

Kritika

Traumatológia

Catherine Corsini: Intenzív találkozások

Raphaëlle (Valeria Bruni Tedeschi) nem akarja tudomásul venni, hogy házastársa, Julie (Marina Foïs) elhagyni készül őt. Minden módon akaszkodna narcisztikus rigolyáit tovább tűrni nem hajlandó párjára; egy őt érő banális, de egziszteciális következményekkel járó baleset (könyökét töri a grafikusnő) felettébb alkalmasnak látszik, hogy a természetes módon felébredő sajnálatot és együttérzést kihasználva visszahódítsa (de legalább még egy kicsit magához láncolja) szerelmét.

Tévésorozat

Kritika

Szivacs a lándzsavégen

A gyanú

A legbiztonságosabb eltűnni a tömegben – állítja A gyanú első évada, de nem valószínű, hogy ezt magukra is így értik az alkotók.

Könyv

Korszakot vált a Kossuth Kiadó

Könyv

Átrendezett cölöpök

A II. világháború utáni magyar könyvkiadás egyik jelentős szereplője, a Magyar Kommunista Párt által alapított Kossuth Kiadó talán csak a rendszerváltás idején, a privatizációjakor élt át olyan változásokat, mint amilyeneket mostanság. Kocsis András Sándor, a kiadó egykori tulajdonosa és vezetője élete fő művétől búcsúzik, a régi-új tulajdonosok azonban nem beszélnek.

Film

Interjú

Film

„Minden épeszű ember”

Paolo Genovese filmrendező  

A Teljesen idegenekkel a fél világot meghódító olasz rendező nem hazudtolja meg reklámfilmes előéletét, a saját regényéből forgatott leg­újabb filmje, a Szuperhősök tobzódik a színekben, fényekben, hangulatokban. Milánótól Ponza szigetéig, Marrákestől Koppenhágáig térben is nagy utat tesz meg Anna és Marco (nevük tisztelgés az olasz rocklegenda, Lucio Dalla híres dala előtt). Az olasz rendezővel a budapesti sajtóvetítés után beszélgettünk.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Foglalkozása: szülő

Ha már az elnyomás elleni tüntetést is ki kell szervezni másnak, hogy addig is húzhassuk az igát, akkor itt az idő, hogy cselekedjünk.

Visszhang: film

Visszhang

Váratlan szerencse

Ha egyszer végleg kilábalunk a pandémiából, valaki nyilván megírja majd a filmtörténetnek azt az alfejezetét, amelyik csak az ún. Covid-filmekkel foglalkozik.

Visszhang: film

Visszhang

Szuperhősök

Paolo Genovese az itthon is nagy sikert arató Teljesen idegenek és A hely után ismét az emberi kapcsolatok szétszálazhatatlan sokszínűségét igyekszik bemutatni.

Visszhang: könyv

Visszhang

Németh Róbert: Nem vagyok itt

A zenei újságíró és popzenész (Heaven Street Seven, Pegazusok Nem Léteznek) önéletrajzi elemekben bővelkedő regényének főszereplője Niedics Péter.

Visszhang: könyv

Visszhang

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

A regény főszereplője, Pető Hanga megtapasztalja, hogyan csapnak vissza az évek alatt tökéletesre fejlesztett elhárító mechanizmusai, és a személyiségébe épült, nagyrészt generációs örökségként hordozott szorongásai.

Zene
Tudomány

Étolaj-árrobbanás

Tudomány

Ide veled, drága zsírunk!

A világszerte zajló élelmiszerár-emelkedés talán az étolaj árát érinti a leginkább. De miért pont ez drágul már több mint egy éve, és hol a határ?

Gasztro