Film

Csak üzlet

Janicza Bravo: Zola – Egy eszelős hétvége

  • SzSz
  • 2021. december 15.

Kritika

„Igaz történet alapján” – szól a nyilvánvalóan marketingfogásnak szánt film eleji felirat, hogy aztán cikkek és közösségi médiás posztok sora vesse rá magát, mit is ferdítettek el valójában az alkotók.

A Zolával kapcsolatban is komoly nyomozómunka folyt, hogy kiderülhessen, pontosan mi és hogyan történt – pedig a film szempontjából gyakorlatilag lényegtelen, a szexszel és balhékkal teli hétvége során ki rántott pisztolyt kire, vagy épp kinek maradt fenn a bugyija és kinek nem.

A rendező mindenesetre mossa kezeit: a világ első Twitter-adaptációjánál minden mondat után, amely szó szerint idézi az eredeti tweeteket, beszúrta a platform jellegzetes füttyhangját. A mozi ugyanis Aziah „Zola” King 148 bejegyzésből álló, virálissá váló tweetfolyamának megfilmesítése, amely azt meséli el, hogy a pincérnőként dolgozó Zola hogyan ismerkedett meg egy Jessica nevű nővel, majd utazott el vele, Jarrett nevű barátjával és Z nevű szobatársával Floridába, hogy a tervek szerint sztriptíztánccal keressenek egy kis mellékest. Persze mindebből nem vált volna akkora szenzáció, ha minden a tervek szerint alakul. Z-ről azonban kiderült, hogy valójában Jessica nigériai stricije, az egész hétvége pedig nem volt más, mint egy jól megszervezett szexkereskedelem, amely emberrablásba, lövöldözésbe és egy paródiába illő öngyilkossági kísérletbe torkollt. Ha mindez túl filmszerűen hangzik, nem véletlen: Zola a drámai és komikus hatások fokozása kedvéért többször átszerkesztette tweetjeit – a valódi sztorinak a Rolling Stone magazin próbált utánajárni, de nem kerültek közelebb a megoldáshoz. Egy biztos: a világon körülbelül 4,5 millió áldozata van a szexkereskedelemnek, a #TheStory-ként hírhedtté lett történet egy ezek közül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk