Torrentmozi

Felszabadulásunk ünnepe

Sophie Hyde: Good Luck to You, Leo Grande

Kritika

Rétegfilmnek nevezhető-e egy olyan alkotás, amely a társadalom túlnyomó többségét célozza meg? Vagy ez a hozzáállás inkább egy alapjaiban kirekesztő attitűdöt indikál, ahol a privilégiumokkal rendelkezők komfortja előbbre való, mint az akár nagyobb létszámban élők jólléte? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel két szexjelenet között Sophie Hyde „idősfilmje”.

A gerontofilmek aranykora sok egyéb mellett a fiatal(abb) generációk világlátásának revideálására is kiváló. Tudjuk, hogy vannak ilyen alkotások, sőt világpolgárokként akár hajlandók is vagyunk megnézni néhányat közülük – feltéve, ha olyan A listás színészeket sorakoztatnak fel bennük, akik miatt amúgy is jegyet váltottunk volna (A bakancslista; Minden végzet nehéz; Vén rókák). De van-e elég mély köldök, amely képes lenne elnyelni a tekintetünket, amikor az időskori szex témája valós mélységben merül fel?

Az ötvenes éveiben járó Nancy két éve özvegy, szexuális életét azonban már évtizedek óta gyászolja, ezért meglepő döntésre szánja el magát: felbérel egy férfi escortot. A zavarba ejtően fiatal, tankönyvi férfiideál meg is érkezik, tökéletes teste és mézzel csurgatott szavai a gyönyör helyett azonban csak pánikkal kecsegtetnek Nancy számára, aki komoly harcot folytat magával, hogy meg tudja élni a Leo nyújtotta örömöket.

Bár a filmmel kapcsolatban felmerülő nézői kereslet Emma Thompson főszereplése miatt aligha mentesülhetne a fenti vádtól, de a Good Luck to You, Leo Grande mégis több egyszerű „idősfilmnél”, és a marketingszempontokat leszámítva (egy ideális világban) Thompson neve nélkül is ugyanennyire eladható lenne. A (többnyire) kamaradráma ugyanis nagyon jól dolgozik a két távoli generáció szélsőségeivel, komplementer figuráival ügye­sen feszegeti mindkét csoport komfortzónájának határait.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk