Tévésorozat

Az elfolyó metropolisz

Tokyo Vice

  • SzSz
  • 2022. július 6.

Kritika

Jake Adelstein 19 évesen hagyta ott Missourit, hogy valóra váltsa Japánnal kapcsolatos álmait. 1993-ban diplomázott a tokiói Sophia Universityn, majd állást kapott a Yomiuri Shimbunnál, amely nem csak az ország vezető újságja, de a példányszám alapján az egész világ legnagyobb lapja – ő volt ott az első nyugati riporter.

A 2000-es évek közepén egy oknyomozó cikkének köszönhetően ismerte meg nevét a világ: feltárta, hogy a jakuza négy prominens figurája, köztük a Goto-gumi feje is az Egyesült Államokban esett át szervátültetésen – mindezért cserébe egyrészt bőkezűen adakoztak a klinikának, másrészt együttműködtek az FBI-jal.

A riport után Adelstein a legismertebb amerikai jakuza- és Japán-szakértővé vált, hírnevét meglovagolva pedig 2009-ben kiadta Tokyo Vice című memoárját: a könyv igazi, filmbe illő hősként mutatta be alakját, aki a helyi veterán újságíróknál is nagyobb elánnal vetette bele magát a tokiói alvilágba. Bár azt állította, a kötetben szereplő minden sztori pontosan úgy történt meg vele, ahogyan leírta, számtalan állításáról kiderült, hogy enyhén szólva is túlzás. Például ezek: aikidotudását megcsillogtatva intézett el egy jakuzát; a bűnszervezet mesterlövészekkel vadászott rá; női informátorai pedig csak azután dolgoztak vele tovább, hogy szexuálisan kielégítette őket. Adelstein tehát egy igazi reneszánsz, sőt Dózsa László-i hősnek tűnik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk