Lemez

Hordta a jelet

Agnus Dei: Minden

  • - minek -
  • 2023. március 22.

Kritika

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

A gitáros-dalszerző visszaemlékezése szerint még 1994-ben – amikor még az Action nevű, korábban Sex Actionként működő rockformációban gitározott – döntötték el Juhász Róbert gitárossal és Pálvölgyi Gábor basszusgitárossal, akik maguk is több, főleg a keményebb rockvonalon alkotó együttesben zenéltek korábban, hogy a vad és önpusztító rock & roll életformával felhagyva mást fognak csinálni, mint korábban – negyedikként Ujvári Péter dobos csatlakozott hozzájuk. Modernebb hangzású, ugyanakkor pszichedelikus rockzenét, erőteljes ritmusokkal, „mélyebb” szövegekkel. Az 1995 és 1998 között létezett, a maga idejében népszerű koncertattrakciónak számító Agnus Dei 1997-ben készítette el egyetlen (már 1998-ban megjelent) albumát, amely most szemet-fület gyönyörködtető vinyl ki­adásban is megjelent.

A friss újrahallgatás alapján a Minden számos elemében érdekesnek-izgalmasnak megmaradt lemez, amely ugyanakkor eklektikus zenei megoldásaiban tökéletesen megidézi a kilencvenes évek sokszínű, sokfelé tartó rockzenéjét. Nyilván e produkció megítélését sem lehet elszakítani attól, hogy az Agnus Dei Mátyás Attila zenekara volt: ezt a zenét semmiképpen sem ajánljuk annak, aki nem képes átlépni azon a tényen, hogy egy kétségtelenül egyéni orgánumú énekes énekhangjával, valamint annak sajátos képi világú, néha kissé bombasztikus szövegeivel együtt kell befogadnia a zenét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk