Könyv

Kedves emberek

James McBride: King Kong diakónus

Kritika

„Cuffy Lambkin, az Öt Cél Baptista Gyülekezet diakónusa 1969-ben, egy felhős szeptemberi napon lett halálra ítélt ember. Azon a napon történt, hogy az öreg diakónus, akit a barátai csak Sportzakóként ismertek, kimasírozott a Brooklyn déli részén fekvő Causeway-telep központi terére, egy özönvíz előtti 38-as Coltot nyomott egy Deems Clemens nevű tizenkilenc éves drogdíler képébe, és meghúzta a ravaszt.” 

Így indul a regény, és innentől ezt az első bekezdését bontja ki. Ki az a Sportzakó? Mi az az Öt Cél Baptista Gyülekezet? Miért kellene a kábszerkereskedőnek meghalnia?

Sportzakóról elsőre annyit lehet megtudni, hogy sokat iszik, legtöbbször egy házi készítésű, King Kongnak elnevezett löttyöt. A sok King Kongtól arra sem emlékszik, hogy egyáltalán lelőtte a fiút, arra aztán meg végképp nem, hogy miért is, hiszen mint egykori edzője, kifejezetten szerette a fiatal tehetséget. Vajon a lövés egyfajta atyai pofon lett volna, amiért az egykor briliáns dobó elkallódott? Aggodalomra amúgy semmi ok, a fiú elég gyorsan felépül, hogy azt tegye, amit mindenki vár tőle: bosszút álljon. Sportzakó e tette ellenére is pozitív figura, akinek drukkolunk, nehogy baja essen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk