Rádió

Mintha meg sem született volna

Jancsó Miklósról a Klubrádióban

Kritika

Nincsen kerek évforduló, úgyhogy csak részben tudjuk alátámasztani a műsor egyik pesszimista megállapítását, miszerint Jancsó Miklósról ma már senki nem beszél.

Maga a beszélgetés is lehetne ennek a kijelentésnek a cáfolata. Tény, hogy a napokban – egészen pontosan szeptember 27-én – ünnepelhettük (volna) a 20. századi magyar filmművészet egyik legnagyobbjának 103. születési évfordulóját. Nagy ünneplés nem volt, de majd két, esetleg hét év múlva. Meglátjuk.

Az általánosnak tételezett hallgatással szemben a Klubrádió történelmi beszélgetős magazinműsora, a Három az igazság egy teljes adást szentelt a rendező munkásságának (minden témájukra egy egész adást szánnak). Bizonyos szempontból érdekes, hogy épp itt van szó Jancsóról, hiszen a csatornának egyébiránt van filmes műsora, a Három az igazság pedig inkább történelmi magazin. Két évvel ezelőtti indulásakor írtunk már róla (lásd: Múlt, jelen, jövő, Magyar Narancs, 2022. május 26.), emlékeink szerint elég lelkesen, most pedig örömmel jelenthetjük ki, hogy a Három az igazság megmaradt, és össze is érett. A kezdetekben a műsorvezető Szénási Sándor mellett Spiró György és Kéri László voltak az állandó vendégek, Kérit aztán valamikor Hatos Pál történész váltotta fel. A Szénási–Spiró–Hatos felállás elég hatékonyan viszi el az adásidőt, így mostanra a Három az igazság alighanem a legjobb történelmi beszélgetős műsor hazánkban.

Vitaműsornak ugyan nehezen nevezhetnénk, hiszen Spiró és Hatos nem egymás meg­győzésére játszik; ha olykor akad is nézetkülönbség köztük, a beszélgetés dinamikáját inkább a másik gondolatmenetének a kiegészítése, s abból kiindulva az eszmecsere újabb irányba terelése adja meg. Talán leírva unalmasnak hangzik, hallgatva biztosan nem az. Spiró sokszor markánsabb kijelentésekkel is operál, olykor a szemtanú nézőpontját veszi magára, Hatos általában a történészi távolságtartás eszméjét követi, és ugyan Szénási a házigazda, gyakorlatban ez mégis háromszereplős beszélgetés, amelyben mindenki egyenrangú félként vesz részt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.

Polgármesterek pácban

Attól félnek a TOP Plusz pályázatokon korábban nyertes települések polgármesterei, hogy a 2021–2022-ben megítélt összegekhez az államháztartás jelenlegi hiánya és az elapadó brüsszeli pénzek miatt nem férhetnek majd hozzá. Az illetékes irányító hatóság szerint nincs gond, csupán „újraértékelik” a pályázatokat.

 

„Nem kell a mellünket döngetni”

Népszerűbb nem lett, de gyarapodott a DK Szegeden. A párt az ellenzéki előválasztás kampányában még rámordult a városvezetésre, majd egyik képviselőjéből alpolgármester lett, és a Fidesz is egy volt DK-st választott városi elnöknek. Most pedig egy veterán után egy kezdő képviselő is a DK-hoz csatlakozik az új közgyűlésben.