12-18 év börtönt kapott a belarusz ellenzék több tagja

  • narancs.hu
  • 2023. március 6.

Külpol

A bíróság ítélete szerint az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvést követtek el.

Távollétében tizenöt év börtönre ítélte a bíróság Szvetlana Tyihanovszkaját, a belarusz ellenzék egyik vezetőjét, írja a Euronews. nem jártak jobban társai sem: egyiküket tizennyolc, hármójukat tizenkét-tizenkét évre ítélték. Tyihanovszkaja a Twitteren reagált a döntésre. 15 év, ezzel jutalmazta a rezsim, hogy a belarusz demokráciáért dolgoztam. De ma nem a saját ítéletemre gondolok. Azokra az ártatlan ezrekre gondolok, akiket ténylegesen börtönbüntetésre ítéltek. Addig nem adom fel, amíg mindegyiküket ki nem engedik.

Tyihanovszkaját tizenkét rendbeli bűncselekménnyel vádolták, egyebek mellett az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvéssel. Mint az ismert, a 2020. augusztus 9-i elnökválasztást papíron az országot immár 29 éve irányító Alekszandr Lukasenka zsinórban hatodszor, 80 százalékos többséggel nyerte meg. A választás eredményét a nyertest leszámítva nem sokan hitték el, ez pedig óriási tüntetéshullámot indított el az országban.

Több ezer embert tartóztattak le, volt, aki az életét vesztette az összecsapásokban. Rengetegen menekültek el az országból, egyebek mellett Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, Ukrajnában és Csehországban keresve menedéket. Belaruszban ez év márciusáig 1461 embert börtönöztek be politikai okok miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk