12 sziléziai bányát állítanak le a koronavírus terjedése miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 8.

Külpol

Szilézia lett a járványgóc, a hétvégén több, mint hatszáz bányásznál mutatták ki a fertőzést.

Leállítják a kitermelést tizenkét sziléziai szénbányában a koronavírus-fertőzés terjedése miatt - közölte hétfőn Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes hétfőn.

A munkaleállítás a legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG tíz üzemét, valamint a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) két bányájhát érinti. A sziléziai járványgóc májusi kialakulása miatt elrendelték a bányászok általános szűrését.

A tesztelés szükségességét azzal magyarázták, hogy a föld mélyén történő szénkitermelési folyamat jellege miatt nem bizonyultak elég hatékonynak a  bányákban alkalmazott egészségügyi szabályok. Hangsúlyozták: Sziléziában a zártkörű járványgócon kívül az új fertőzések hasonlóan alacsony szinten jelentkeznek, mint az ország többi részében.

Lengyelországban hétfő reggel 12 171 volt az aktív fertőzöttek száma. A betegek közül 12 998-en felgyógyultak, 1 611 ember elhunyt. A hét végén rekordmagas volt az újonnan kimutatott fertőzések száma: szombaton 576, vasárnap 575 új esetet regisztráltak, ebből összesen 676-ot a Sziléziai vajdaságban, ahol mindegyik pozitívan tesztelt személy bányász volt. A fertőzött bányászok 95 százaléka tünetmentes.

(A nyitókép illusztráció.)

Figyelmébe ajánljuk