164 tüntetőt vettek őrizetbe Törökországban május elsején

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 1.

Külpol

A török szakszervezetek csak arra kaptak engedélyt, hogy elhelyezzenek egyetlen koszorút az isztambuli Taksim téren.

A török rendőrség 164 tüntetőt állított elő vasárnap Isztambulban egy hatóságilag nem engedélyezett május elsejei megmozduláson – közölte a török nagyváros kormányzói hivatala.

A tájékoztatás szerint az aktivisták a hatósági figyelmeztetések ellenére vettek részt a tüntetésen. A helyi sajtó mindemellett szórványos összecsapásokról is beszámolt a biztonsági erők és a tüntetők között, akik az Isztambul szívében található Taksim térre próbáltak eljutni.

 A török hatóságok a korábbi évek gyakorlatának megfelelően lezárták a sokak számára szimbolikus jelentőségű teret, a szakszervezetek képviselőinek mindössze egyetlen koszorú elhelyezését hagyták jóvá. A 2013-ban erőszakba torkollt isztambuli Gezi parki tüntetések óta a kormány nem engedélyezi a május elsejei tüntetéseket a Taksim téren.

A Gezi parki tüntetések 2013. május végén kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése a Taksim téren és környékén csakhamar kormányellenes megmozdulássá változott, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A megmozdulásokat elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.

A május elsejei megmozdulások a Taksim téren más szempontból bírnak különös jelentőséggel  Törökországban. 1977. május elsején orvlövészek ezen a téren nyitottak tüzet egy félmilliós tömegre, legalább harmincnégy ember életét kioltva. Az elkövetők kiléte máig nem ismert.

Mindemellett Isztambul kisázsiai részén számos ember gyűlt össze a munka ünnepe alkalmából. Megmozdulások voltak Ankarában, Izmirben és más török nagyvárosokban is. A megmozdulásokon felszólalók leginkább Törökország gazdasági válságával, s a hivatalosan 60 százalékot is meghaladó inflációval foglalkoztak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk