40 év után levált az áramhálózatról a zaporizzsjai atomerőmű

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 25.

Külpol

Orosz és ukrán magyarázata is van annak, mi miért történt.

Lekapcsolták az elektromos hálózatról csütörtökön az orosz megszállás alatt lévő ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű két blokkját – ezt az ott hivatalban lévő orosz katonai-polgári közigazgatás vezetője, Jevgenyij Balickij írta Telegram-csatornáján. 

A zaporizzsjai atomerőmű levált az ukrán elektromos hálózatról, csaknem negyven évi működése után most először – így jelentette be az eseményt az ukrán atomenergia-ellátást felügyelő Enerhoatom.

Az orosz tisztségviselő szerint az ukrán tüzérség támadása miatt kellett lekapcsolni a hálózatról a két blokkot.

A másik oldal, az Enerhoatom úgy fogalmazott, hogy az erőművet a hálózatba kötő utolsó épen maradt vezetéket tönkretette a közeli szénerőműben keletkezett tűz, a másik három vezeték pedig károsodott az utóbbi hónapok harcaiban. Az Ukrajinszka Pravda hírportál pedig azt írta hogy – az oroszok támadásai következtében – fennállása alatt most először teljesen lekapcsolódott a zaporizzsjai atomerőmű az elektromos hálózatról.

 Ami a részleteket illeti, Jevgenyi Balickij azt írta,  „a mai napon az ukrán fegyveres alakulatok által a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő távvezetékekre mért csapás következtében tűz keletkezett a 750 kilovoltos légvezeték védelmi övezetének területén. A tűz rövidzárlatot okozott az elektromos vezetékekben. Az erőmű vészhelyzeti relévédelme kioldott, és két erőműegység leállt, így a régió áramellátás nélkül maradt. Közvetlenül a tűz eloltása után után az egyik egységet újra üzembe helyezték” – írta Telegram-csatornáján. Azt írta, a megyében helyreállt az áramszolgáltatás is. Balickij korábban a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán 29 ukrán tüzérségi belövés történt, ebből kilenc az enerhodari ipari övezetbe, 17 az atomerőmű területére, további három pedig a Kamjanka-Dnyiprovszkij területre. Egy nappal korábban a Moszkva-barát regionális hatóságok 73 becsapódó ukrán lövedéket észleltek.

A helyi Moszkva-barát adminisztráció szerint ukrán tüzérségi támadások okozta aljnövényzettüzek következtében csütörtökön áram- és vízellátás nélkül maradt Herszon és Zaporizzsja megye több települése. A probléma fellépett Enerhodarban is, emiatt a zaporizzsjai erőműben bekapcsolódtak a biztonsági rendszerek, majd a szakemberek helyreállították az áramellátást.

Az ukrán Enerhoatom szerint  – erről a Guardian írt – azért veszélyes az erőmű leválása a hálózatról, mert a reaktorok hűtéséhez áramra van szükség. Ha az erőmű működik, termel magának annyi áramot, ami a hűtést biztosítja, de ha nem, akkor a hálózatról kell áramot kapnia. Ha az összeköttetés károsodik – ahogy ezek szerint most történt –, az erőműben lévő dízelgenerátorok lépnek működésbe, ha azok is használhatatlanná válnak, a mérnököknek másfél órájuk van arra, hogy megakadályozzák az erőmű túlmelegedését.

Az ukránok úgy gondolják, az oroszoknak már van tervük arra, hogy lekapcsolják ezt az erőművet az ukrán elektromos hálózatról, és rákapcsolják az oroszra, de ez kockázatos művelet.

Moszkvai tájékoztatás szerint csütörtökön Szergej Sojgu orosz és Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter telefonon megvitatta a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet. A két tárcavezető hangsúlyozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tisztviselőinek az atomerőműben teendő látogatásának fontosságát, valamint azt, hogy készek a szervezet ellenőreinek megadni a szükséges segítséget.

Az MTI tudósításából az derül ki, hogy Zaporizzsjában az ukrán adminisztráció is működik: csütörtökön Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó tájékoztatása szerint megvitatták a lakosság riasztásának megszervezésével kapcsolatos részleteket, kijelölték a kommunikációs csatornákat és a gyülekezési helyeket evakuáláshoz, arra az esetre, ha baleset történne az erőműben.

Sztareuh a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról is hírt adott, hogy a Zaporizzsja megyében lévő Orihiv várost lőtte csütörtökön az orosz tüzérség. Az ágyúzásban egy 17 éves fiú meghalt és egy 66 éves nő súlyos sérülésekkel kórházba került. Orihivben és környékén több tucat lakóházban keletkeztek károk.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt a déli Herszon megyében lévő – orosz megszállás alatti – Nova Kahovka településen. A parancsokság közlése szerint hét orosz katona halt meg, és megsemmisült még egy orosz önjáró tüzérségi fegyver is. A közlés szerint az ukrán erők folyamatos támadásai miatt a városnál lévő hidat az orosz csapatok nem merik használni, illetve kijavítani. Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 45 850 orosz katona vesztette életét Ukrajnában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk