„Az ellenség” mérgezi az iskolás lányokat Iránban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 12.

Külpol

Eddig több mint száz embert tartóztattak le. A támadók célja az lehet, hogy zárják be az iskolákat.

Iránban már több mint 100 embert tartóztattak le a diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokkal kapcsolatban – jelentette be a síita állam belügyminisztériuma szombat este, hozzátéve, hogy a támadásokat „az iszlám köztársaság ellenségei” követték el.

A tárca közleménye szerint a letartóztatottak közül többen „félelmet akartak gerjeszteni a lakosság és a diákok körében, és azt igyekeztek elérni, hogy a bezárják az iskolákat, így szítva elégedetlenséget a rezsim ellen”.

A hatóságok hozzátették, vizsgálják az elkövetők és a síita állam ellen harcoló Népi Mudzsahedek (Mudzsahedin Halk, MEK) nevű emigráns szervezet közötti kapcsolatokat is.

Ebrahim Raíszi elnök a mérgezéses támadásokkal „az ellenséget” vádolta. Ezzel a jelzővel a teheráni vezetés rendszerint az Egyesült Államokat és Izraelt illeti.

Az utóbbi hónapokban hivatalos adatok szerint összesen 230 tanintézményben több mint 5000 diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban, melyeket a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

A támadások novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kumban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét és tüntetésbe kezdett. A szülők emellett többször bírálták a hatóságok lassúságát is, és azt hangoztatták, hogy a támadások „megbénítják az oktatási rendszert”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk