540 embert menekített ki a honvédség Afganisztánból

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 26.

Külpol

Minden magyart sikerült hazahozni, akiről tudomásuk volt és jelezték, hogy haza akarnak jönni - mondta a miniszter.

A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt. Az akció során összesen 540 embert - magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárt - menekítettek ki - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter.

Az afganisztáni evakuálási művelet részleteiről beszámoló sajtótájékoztatón Benkő Tibor elmondta: az akció augusztus 19-én hajnalban indult és hét napig tartott. Azon magyarok 100 százalékát sikerült hazahozni, akiről volt tudomásuk és jelezték, hogy haza akarnak jönni - közölte a miniszter. A magyar katonákat az elmúlt 18 évben segítő afgánok közül szintén mindenkit sikerült kimenekíteni, aki időben felvette a kapcsolatot a magyarokkal. Összességében

a "magyar érdekeltségű" afgánok 87 százalékát hozták ki, 57 afgán családot, 180 gyermeket

- tette hozzá.

Afgán menekültek először vasárnap érkeztek Magyarországra, 96 fő, őket hétfőn átvitték a röszkei tranzitzónába, köztük egy alig 5 hónapos csecsemőt is.

Szerdán további 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi –, valamint 126 gyermek érkezett Magyarországra, és őket is hatósági karanténba vitték. 

A BM a hét elején azt közölte, hogy a hatósági karantén időtartama tíz nap, addig bizonyosan ott maradnak a menekültek, "a továbbiak az idegenrendészeti eljárás eredményétől függően személyenként, családonként eltérőek lehetnek”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.