Újabb Magyarországgal együttműködő afgán menekültek érkeztek, köztük 126 gyerek

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 25.

Belpol

Röszkére és Tompára viszik őket.

Elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely újabb, a tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárokat visz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumába – közölte a Belügyminisztérium.

A 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi –, valamint a 126 gyermek hatósági karanténba kerül,

teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik.

Megérkezésük után újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási felszerelést kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése – áll a belügy a közleményében.

Hétfőn 96 menekültet vittek a röszkei tranzitzónába, köztük egy alig 5 hónapos csecsemőt is. Akkor a BM azt is közölte, hogy a hatósági karantén időtartama tíz nap, addig bizonyosan ott maradnak a menekültek, "a továbbiak az idegenrendészeti eljárás eredményétől függően személyenként, családonként eltérőek lehetnek”. 

 (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.