Navalnijnak napi nyolc órán át orosz állami propagandát kell néznie a börtönben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 26.

Külpol

Olyan, mint egy kínai munkatábor - jellemezte mindennapjait a New York Times-nak adott interjúban.

Alekszej Navalnij a New York Times kérdéseire válaszolt, ez az első alkalom januári letartóztatása óta, hogy az ellenzéki politikus interjút adott. A lap szerint Navalnij egy 54 oldalas írásban részletezte fogvatartásának körülményeit: egyebek mellett arról számolt be, hogy az orosz politikai foglyok pszichológiai nyomásnak vannak kitéve. "Olyamit képzeljenek el, mint egy kínai munkatábor. Állandó az ellenőrzés és a besúgás kultúrája uralkodik" - összegezte élményeit a Times-nak a márciusban bebörtönzött ellenzéki.

Navalnij arról is beszámolt a lapnak, hogy a politikai foglyokkal szembeni bánásmód legörjítőbb része, hogy napi több mint nyolc órán át kell az orosz állami tévé adását és külön e célra összeválogatott propagandafilmeket néznie. Mint megjegyzi, az átnevelés eme eszköze a kemény fizikai munka helyett lett a politika foglyok számára bevezetve.

"Tilos az olvasás, az írás és minden más is" - írja Navalnij. Egy székben ülve kell bámulni a tévét, "és ha egy fogoly el találna aludni, az őrök ráordítanak, hogy ne aludj, nézd."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk