Navalnijnak napi nyolc órán át orosz állami propagandát kell néznie a börtönben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 26.

Külpol

Olyan, mint egy kínai munkatábor - jellemezte mindennapjait a New York Times-nak adott interjúban.

Alekszej Navalnij a New York Times kérdéseire válaszolt, ez az első alkalom januári letartóztatása óta, hogy az ellenzéki politikus interjút adott. A lap szerint Navalnij egy 54 oldalas írásban részletezte fogvatartásának körülményeit: egyebek mellett arról számolt be, hogy az orosz politikai foglyok pszichológiai nyomásnak vannak kitéve. "Olyamit képzeljenek el, mint egy kínai munkatábor. Állandó az ellenőrzés és a besúgás kultúrája uralkodik" - összegezte élményeit a Times-nak a márciusban bebörtönzött ellenzéki.

Navalnij arról is beszámolt a lapnak, hogy a politikai foglyokkal szembeni bánásmód legörjítőbb része, hogy napi több mint nyolc órán át kell az orosz állami tévé adását és külön e célra összeválogatott propagandafilmeket néznie. Mint megjegyzi, az átnevelés eme eszköze a kemény fizikai munka helyett lett a politika foglyok számára bevezetve.

"Tilos az olvasás, az írás és minden más is" - írja Navalnij. Egy székben ülve kell bámulni a tévét, "és ha egy fogoly el találna aludni, az őrök ráordítanak, hogy ne aludj, nézd."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.