63 EP-képviselő kéri levélben, vonják meg Magyarország uniós szavazati jogát

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Külpol

A képviselők szerint Orbán már így is jelentős károkat okozott és visszaélt az Európai Bizottság szerepével.

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követelik az Európai Parlament képviselői a magyar miniszterelnök sokat bírált oroszországi és kínai útja után – írja a birtokába levél alapján a Politico. A lap szerint összesen 63 EP-képviselő fordult Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz, hozzátéve, Orbán Viktor miniszterelnök

„már jelentős károkat okozott azáltal, hogy kihasználta és visszaélt az Európai Bizottság szerepével.”

Magyarország július 1-jén vette át az EU féléves soros elnökségét Belgiumtól, Orbán azóta Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba is elment egy békemissziónak hívott turné keretei közt. Bár a kormány hangsúlyozta, hogy Orbán nem az EU-t képviselte a tárgyalásokon, ez közel sem volt annyira egyértelmű se Orbán kommunikációjából, se például Vlagyimir Putyin reakcióiból.

A képviselők a levélben azt írták, hogy Orbán „több diplomáciai látogatást tett, többek közt Ororszországban Putyinnál és Hszi Csinpingnél Kínában”, ezeken az utakon pedig szándékosan félrevezettésre használta fel a soros elnökségi pozícióját. 

„Valós intézkedésekre van szükség, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére a Tanácsban, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyzet puszta szóbeli elítélése nem ér semmit”

– áll a levélben, amit többek közt az EPP, a Renew és a Zöldek képviselői si aláírtak.

Orbán kirándulása nagyon kiverte a biztosítékot nemzetközileg, mivel a moszkvai útjáról senkivel nem is egyeztetett. Emiatt az  Európai Bizottság szóvivője hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk