Erősítik Putyint, bomlasztják az EP egységét - erre lesz jó Orbán Patrióták frakciója

Külpol

Az Európai Parlament képviselőinek 12 százalékát tömöríti a magyar miniszterelnök által gründölt új formáció, aminek tagjait a migrációellenesség és az orosz elnök iránti megértés köti össze. Hogyan jött létre ez az alakulat és mit tud csinálni az EP-ben? Erről kérdeztük Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt.

magyarnarancs.hu: A Patrióták Európáért elnevezésű frakció mintha az Identitás és Demokrácia (ID) reinkarnációja volna.

Szent-Iványi István: Igen, annak az újracsomagolása. Időközben kiderültek megalakításának részletei is, egy belga képviselő elmondta. Orbán nem volt hajlandó az ID-hez csatlakozni, noha hívták már régóta, többször is. Arra hivatkozott – mondván, Magyarország számára Németország kiemelten fontos –, hogy az AfD miatt nem lép be, azonban annak kizárása után sem volt hajlandó. Most viszont lényegében mégis, hiszen a Patrióta frakció – az ANO, a VOX és a Fidesz (valamint a KDNP) kivételével – csupa egykori ID-s pártból áll. Tehát egy „Barba-trükk” csupán: úgy tettek, mintha egy új dolog jött volna létre. És ez is csak C terv volt.

magyarnarancs.hu: Akkor mondjuk fel az A, B, C-t.

SZI: Az A terv egyértelműen az volt, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához csatlakozik a Fidesz. Először azt mondta Orbán Viktor, hogy még az EP-választás előtt, aztán meg azt, úgy néz ki, csak utána fog csatlakozni az ECR-hoz. Azonban Giorgia Meloni kosarat adott a Fidesznek, amiben nagyon benne volt a magyar kormány oroszpárti és Ukrajnával szemben ellenséges magatartása. Meloni feltételeivel már januárban szembesült Orbán, és később ez nyilvánosságra is került: megírta a Financial Times, hogy Meloni a tárgyalások során hárompontos feltételrendszert ismertetett Orbánnal, amit mindenképpen teljesíteni kell a Fidesznek az ECR-tagságához. Ennek két pontja kifejezetten erre a problémára vonatkozott: egyrészt „előírt” egy kijevi látogatást, másrészt azt, hogy rendezni kell Magyarország és Ukrajna közötti feszültségeket, továbbá: a magyar kormány ne gátoljon meg semmit az Európai Unió és a NATO Ukrajnával kapcsolatos határozataiból. Mindez túl nagy ár volt Orbánnak, különösen az EP-választások előtt.

magyarnarancs.hu: Orbán Viktor január óta ismerte Meloni álláspontját, s ennek dacára érzékeltette folyamatosan – egészen az EP-választásig, s egy kis ideig utána is – azt, hogy az ECR ajtaja nyitva áll a Fidesz előtt, csak be kell lépni rajta?

SZI: Igen, és mégis az utolsó pillanatig ezt mondta, csaknem kész tényként állította, hogy oda fog a Fidesz belépni.

magyarnarancs.hu: Esetleg arra számított, annyi képviselője lesz a Fidesznek, hogy az ECR nem tud nemet mondani? 

SZI: Erről van szó. Azt hitte, hogy a remélt tizenvalahány képviselőt már nem lehet visszautasítani. Végül tíz képviselője lett,  illetve a KDNP-ssel együtt tizenegy. Ez nem bizonyult elégnek.

magyarnarancs.hu: Azért – ha kevesebb is a tervezettnél – ennyi sem kevés.

SZI: Azonban az oroszbarát álláspont akkora tehertétel, hogy azt nem vállalta Meloni. A konzervatívoknál az új belépőkkel alá is íratnak egy nyilatkozatot, hogy támogatják Ukrajnát és elítélik Oroszországot; csak így kerülhetnek be az ECR-be. S jó néhányan ezen felül is ellenezték Orbánék csatlakozását. Például a csehek, azaz Petr Fiala miniszterelnök pártja, és a belgák is; meg hát a svédek, a finnek, nagyon keményen. Hosszú árnyéka van annak a kekeckedésnek, amit a Fidesz csinált a NATO-csatlakozással. 

magyarnarancs.hu: Viszont azt is mondta Orbán, minden azon múlik, hogy a két hölgy – mármint Meloni és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke – meg tud-e egyezni egymással. 

SZI: Abban reménykedett, hogy létrejön egy összeborulás Meloni és Le Pen  frakciói között – addigra már az Identitásból kizárták az AfD-t – , s az ID-ből meg az ECR-ből egy nagy frakció lesz, és így focizza be magát a konzervatívokhoz: azok nem akarták bevenni, de ha az ID-vel egyesülnek, azon az ágon bekerül. Ám ez sem jött be. 

magyarnarancs.hu: Ekkor következett a B terv?

SZI: Igen. Mégpedig az, hogy Orbán valamiféle közép-európai frakciót összeszedhet, s az osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) és a cseh ANO-val megalakították a Patrióta szövetséget. Akkor még szóba került, hogy Ficóékat és Jansáékat is bevonják ebbe. Jansától talán nem is állt volna távol, de a pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) rögtön elutasította. Egy képviselőjük egyenesen azt mondta, hogy ez fake news. Nagyon sokat vesztettek a legutóbbi választáson azzal, hogy ellenfeleik azt mondták,  Jansáék orbanizálni akarják Szlovéniát. És az SDS maradt az EPP-ben. Ficóék pedig lebegtették a választ, majd végül a szlovák Smer nem csatlakozott sehova sem. Legjobban azonban a lengyel PiS-re számított Orbán. 

magyarnarancs.hu: Reálisan?

SZI: Igaz, mondott olyat Mateusz Morawiecki, hogy 50 százalék esély van a belépésükre, de szerintem nem gondolták komolyan – hiszen nekik is van konfliktusuk a Fidesszel az Ukrajnával és az oroszokkal kapcsolatos magyar álláspont s egyebek miatt –, inkább csak zsarolásra használták föl a helyzetet, amíg nem kaptak az ECR-től elég pozíciót. Bizottsági elnöki meg társelnöki funkciót, illetve jelölést kértek, s miután sikerrel jártak, nem mozdultak. Ebből kiderült, hogy nem lesz közép-európai pártcsoport. És ekkor jött a C terv.

magyarnarancs.hu: Azaz?

SZI: Orbán továbbra sem kívánt belépni az ID-be – hiába nincs már ott az AfD –, de nem bánja, ha csatlakoznak hozzá annak tagjai. És az Identitás nagy része szépen odavándorolt az ő pártszövetségéhez, lépésről lépésre, s a legvégén a franciaországi választások után a Nemzeti Tömörülés is. És akkor végképp kiderült, ez valójában egy ID 2.0 – amely formálisan meg is szűnt. És mondom, a belga patriótás képviselő el is árulta, kicsit pikírt módon, hogy ezt az egész cirkuszt Orbán miatt kellett csinálni, akit folyton invitáltak, vigye hozzájuk a pártját, mivel jelen pillanatban ő az egyetlen miniszterelnök, de ő csak ezt a változatot tartotta elfogadhatónak. 

magyarnarancs.hu: Orbán nevéhez kötik ugyan a Patrióta frakció megalakítását, de a franciák annak a meghatározói. 

SZI: Egyértelmű, hogy ők fújják ott a passzátszelet. 30 képviselőjük van, háromszor annyi, mint a Fidesznek. És a frakció vezetője a francia Jordan Bardella. A főtitkár pedig – nagyon fontos, mert ő irányítja a teljes apparátust és nála van a kasszakulcs – a belga Philip Claeys. Aki eddig az ID-ben töltötte be ezt a posztot. Tehát a háttér ugyanaz, még személyek szerint is. Maradt minden úgy, ahogy volt, más elnevezéssel.

 
Szent-Iványi István
Forrás: Szent-Iványi István Facebook
 

magyarnarancs.hu: És lettek – amint az eredeti hárompárti szövetség is – a Patrióták. Talán éppen Orbán találta ki az elnevezést. Vajon nem érződik ebben valamilyen kisajátító színezet, amilyen idehaza a „nemzeti” – amit éppenséggel Csurka István dobott be annak idején a köztudatba – avagy a Fidesz által sokáig szintén használt „polgári” oldal formulában?

SZI: A szélsőjobboldali nacionalisták szemérmesen gyakran nevezik magukat patriótáknak. A patrióta bevett, szalonképes fogalom a  hazafiakra, a hazaszeretetre, szeretnék ezt pozitív megnevezést a maguk részére kisajátítani. Itt nyelvpolitikai küzdelem is zajlik, Orbán Viktor ebben különösen jártas. Természetesen ő is önmagát és a szövetségeseit patriótának nevezi mindig. Nem véletlen, hogy ez a csoport is ezt a nevet kapta.

magyarnarancs.hu: Három újonnan csatlakozott van közöttük, a legkülönbözőbb helyekről, a liberálisoktól kizárt ANO, a régóta kispadozó, konkrétan a partvonalról érkezett Fidesz, na és az ECR-ből átcsábított, amúgy szélsőjobboldali VOX.

SZI: Abban van kockázata Orbánnak is, mert valószínűleg nem nézi jó szemmel Meloni, hogy tőle „ellopott” egy hatfős csoportot, a VOX képviselőit. Ugyanis ha az a hat ember ott marad, akkor Meloninak van 84 és a Patriótáknak 78 képviselője, azaz továbbra is Melonié a harmadik legerősebb frakció, és a Patriótáké csak a negyedik.  

magyarnarancs.hu: Mi köti össze a Patrióták tagjait?

SZI: Nagyon sok kérdésben ellentétes az álláspontjuk, de mindannyian keményen migrációellenesek. és szinte az összes tagpártra jellemző az is, hogy Putyinnal rendkívül megértőek. A Nemzeti Tömörülés most már óvatosan eltáncol – Le Pen részéről nem volt teljesen logikus, hogy ide csatlakozik, de hát a Meloni uralta ECR-ben nem lehetett volna igazán főnök, ez viszont most az ő játszótere. 

A Patrióták puszta jelenléte az Európai Paralamentben (EP) erősíti a putyinistákat, bomlasztani, gyengíteni tudják az EP többségi álláspontját.

Le Penék pénzt is kaptak az oroszoktól egy korábbi elnökválasztási kampányhoz, amiből óriási botrány lett. Ezért viszont legutóbb Le Pen már Orbántól kért és kapott pénzügyi segítséget. Az olasz Matteo Salvini a Vörös téren pózolt egy Putyint ábrázoló trikóban, az   FPÖ volt külügyminisztere, Karin Kneissl tavaly menedékjogot kért Oroszországban. Vagy ott volt az emlékezetes Strache-botrány, amikor a szélsőjobbos Szabadságpárt akkori vezetője azt hitte, egy orosz oligarchával tárgyal, így bukott le. Egy cseh patriótás képviselő pedig erősen vonzódik a náci relikviákhoz, és karlendítéses fotó is van róla.

magyarnarancs.hu: Orbán Viktor a Patrióta csoport megszervezésével s az oda csatlakozással hivatalosan a szélsőjobbon jelölte ki a Fidesz helyét?

SZI: Igen, egyértelműen. 

magyarnarancs.hu: Akkor azt kell látnunk, hogy a magyar parlamentben a domináns párt szélsőjobbos, s ott van pluszban a Mi Hazánk.

SZI: Igen, de azért tegyünk különbséget a Patrióták és az AfD által létrehozott új frakció között. Ebben az új csoportban olyan törmelék pártok és minipártok szerepelnek, mint a Mi Hazánk, akiket senki nem akart befogadni. Ez a mindenki által elutasítottak klubja. 

magyarnarancs.hu: Érdemes velük, a Szuverén Nemzetek Európája elnevezésű frakcióval külön is foglalkozni?

SZI: 28-an vannak, a legkisebb frakció az Európai Parlamentben. Abból a szempontból lényegesek, hogy nagyon jól jönnek Orbánnak, meg az egész Patrióta frakciónak. Nagy „szerencséjük”, hogy az AfD-vel az élen megalakult egy másik, még szélsőségesebb, extremista csoportosulás is. Rájuk mutogatva mondhatják a Patrióták, hogy „hát nem mi vagyunk a szélsőségesek, hanem ők”. És ők valóban még szélsőségesebbek. 

magyarnarancs.hu: Mindazonáltal a Patrióták pártjainak nagy része az ID-ben évekig simán megfért az  AfD-vel.

SZI: Van különbség a hangvételben a két frakció között, de azért a Patrióta frakció is szélsőjobboldalhoz tartozik, ha a politikai állásfoglalásaik jellegét nézzük. 

magyarnarancs.hu: Viszont azt hangoztatja Orbán Viktor, hogy övék a harmadik legerősebb frakció az Európai Parlamentben.

SZI: 84 képviselőjük van. Az ECR-nek 78, a Liberálisoknak 76. E számokat tekintve ez ugyanaz a liga. Azonban kulcspozíciókat a szélsőjobb nem kap az EP-ben, így a Patrióták Európáért sem. Tehát igazából az EP-ben nem lesz meghatározó erő.   

magyarnarancs.hu: Ettől függetlenül azért harmadikok valóban.

SZI: Jó, az ID a képviselők 8 százalékát tömörítette, most a Patrióták 12 százalékot. Az nagyjából olyan, mint idehaza a DK, ami a harmadik legerősebb parlamenti erő – és mire megy vele?

(Címlapképünkön: Orbán Viktor kezet fog Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével tárgyalásuk előtt Bécsben 2024. június 30-án. Jobbról Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk