Roberta Metsola marad az Európai Parlament elnöke

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Külpol

Gyakorlatilag nem volt kihívója, újabb két és fél évig töltheti be a tisztséget.

További két és fél évig Roberta Metsola marad az Európai Parlament elnöke, miután az újonnan megalakult parlament 720 képviselőjének többségi támogatásával, összesen 526 szavazattal újraválasztották az Európai Néppárt (EPP) máltai politikust – írja a Politico.

Metsolát először 2022 januárjában választották meg a posztra, újraválasztása pedig nem igazán volt kérdéses, mivel gyakorlatilag ellenfél nélkül pályázott az EP-elnöki tisztségre. Egyedül a baloldali Irene Montero, Spanyolország volt esélyegyenlőségi minisztere nyújtotta be jelképesen jelöltségét Metsola ellen, aki mindössze 61 szavazatot kapott a keddi szavazáson.

A parlament elnökének ötéves mandátumán hagyományosan a két legnagyobb parlamenti frakció osztozik, a balközép Szocialisták és Demokraták (S&D), valamint a jobbközép EPP. Metsola utódja várhatóan az S&D képviselőcsoportjának parlamenti vezetője, a spanyol Iratxe García, vagy a frakció legnagyobb erőjének számító olasz Demokrata Párt egyik vezető alakja lehet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk