82 ezer ember menekült Ukrajnából Hollandiába, harmaduk hazatérne

Külpol

16 700 ukrán menekült már visszatért a hazájába.

A háború kitörése után egy évvel mintegy 82 ezer ukrajnai menekült él Hollandiában, harmaduk vissza akar térni hazájába,

mihelyst az ország ismét biztonságos lesz – írta csütörtökön az NLTimes hírportál a holland statisztikai hivatal friss felmérésére hivatkozva.

A Hollandiában lévő ukrajnai menekültek másik harmada inkább az országban maradna.

A biztonsági helyzettel kapcsolatos aggodalmak mellett a hollandiai munkalehetőségek is jelentős szerepet játszanak megfontolásaikban.

Az érintettek további egyharmada még mérlegeli, hogy visszatér-e Ukrajnába.

A felmérés szerint 16 700 menekült már visszatért hazájába, a többiek nagyrészt hollandiai nagyvárosokban, Amszterdamban, Rotterdamban, Hágában és Utrechtben telepedtek le. A lakosok számához viszonyítva az Utrecht tartománybéli Renswoude településen él a legtöbb ukrán menekült, ezer lakosra 33 fő jut.

Karien van Gennip szociális ügyekért felelős miniszter szerdán bejelentette, hogy a kormány 15 millió eurót bocsát rendelkezésre az önkormányzatoknak, annak érdekében, hogy azok az ukrajnai menekültek, akiknek nyelvi problémájuk van, holland nyelvtanfolyamokra járhassanak. Van Gennip elismerte, hogy sokuknak gondot okoz a hollandiai beilleszkedés, mert nem ismerik a nyelvet. "Gyakran beszélnek egy kicsit angolul, de nem tudnak hollandul, márpedig erre sok munkahelyen alapvető szükség van – mondta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk