Megvan Trump első követője: újabb nagykövetség költözik Jeruzsálembe

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. december 25.

Külpol

Csak idő kérdése volt.

A hírt vasárnap jelentette be Jimmy Morales, a közép-amerikai ország elnöke.

Guatemala volt – az Egyesült Államok és Izrael mellett – azon hét ország egyike, amelyik nemmel szavazott  az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetről. Rajtuk kívül még Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek állt ki Washington mellett.
Az ENSZ Közgyűlése – amely 193 tagú – 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett csütörtökön fogadta el a Trump döntését semmissé nyilvánító határozatot. 21 ország nem volt jelen a szavazáson.
Morales elnök a Facebookon közölte, hogy a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélését követően döntött úgy, hogy utasítja a külügyminisztériumot a lépésre, aminek várható időpontját ugyan nem közölte, azt Trump sem tette.
Egyelőre csak Washington és Guatemalaváros jelezte abbéli szándékát, hogy áthelyezi nagykövetségét.

Az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülésének összehívására azután került sor, hogy az Egyesült Államok hétfőn megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket. A megvétózott határozattervezetben azt követelték volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, amellyel elismerte a várost Izrael fővárosának. Trump december 6-i döntése nyomán mindennaposak a tüntetések a palesztin területeken, és nemcsak az Egyesült Államokkal szemben ellenséges országok, de Washington számos szövetségese is elítélte az amerikai elnök határozatát.
Jeruzsálem sorsa a palesztin–izraeli konfliktus jelenleg legkényesebb pontja. Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a szent városra, miközben a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt, majd annektált részét tennék meg leendő államuk fővárosának.

 

Neked ajánljuk