A Brexit miatt elképzelhető, hogy a brit minisztériumok alkalmazottai augusztusban nem mehetnek szabadságra

  • narancs.hu
  • 2019. július 1.

Külpol

A brit külügyminiszter szerint komolyan kell dolgozni azon, hogy az esetleges rendezetlen Brexit ne érje felkészületlenül az országot.

A brit külügyminiszter szerint átfogó tervet kell készíteni arra az esetre, ha az Európai Unió nem hajlandó újratárgyalni a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást, és emiatt Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az EU-ból. Hétfői beszédében Jeremy Hunt hangsúlyozta: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogai garantáltak, bármilyen formát öltsön is a Brexit – írja az MTI.

Az Európai Unió folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodást nem lehet újratárgyalni.

Hunt hétfőn kijelentette: ha őt választják miniszterelnökké, mindegyik minisztériumnak azonnal úgy kell átállítania működését, mintha máris eldőlt volna, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg a kilépés jelenleg érvényes október 31-i határnapján.

A brit külügyminiszter szerint a minisztériumok alkalmazottai augusztusban nem mehetnek szabadságra.

Emellett az ő elnökletével létrejön egy külön kormányzati munkacsoport a megállapodás nélküli Brexit esetére, ugyanolyan döntési jogkörökkel, mint amelyek a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA) megilletik.

Hunt szerint e testület egyik fő feladata pénzügyi segítség előkészítése azoknak az ágazatoknak, amelyek az EU-val kereskednek, és megállapodás nélküli Brexit esetén e kereskedelmi forgalmat vámok terhelnék.

Az ellátás folyamatosságának biztosítására a bizottság olyan infrastrukturális beruházásokat is elrendel, amelyek a kikötői konténerkapacitások drámai növelését célozzák.

Hunt hangsúlyozta: ha ő lesz az új miniszterelnök, a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságai továbbra is maradéktalanul érvényesülnek, függetlenül attól, hogy mi lesz a Brexit-folyamat végeredménye.

Hozzátette, hogy ez semmiféle módon nem függ a majdani tárgyalások kimenetelétől.

Ugyanerre Hunt vetélytársa, Boris Johnson is ígéretet tett. Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: elsődleges fontosságú a külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságainak törvényi rögzítése a brit jogszabálygyűjteményben, mégpedig előfeltételek nélkül.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.