A diktátor megint belendült: újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

  • narancs.hu
  • 2017. július 29.

Külpol

Ez a kedvenc szórakozásuk. Már Amerikát is elérhetik a rakétákkal.

Észak-Korea szombaton megerősítette a hírt, miszerint interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt sikeresen pénteken, és közölte, hogy a kísérletet szigorú figyelmeztetésnek szánta az Egyesült Államoknak címezve.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a rakétát úgy bocsátották fel, hogy az a lehető legmagasabbra repüljön. Phenjan adatai alapján 3724,9 kilométerre sikerült feljutnia, 47 perc 12 másodpercen át repült, és 998 kilométeres távot tett meg. Az adatok igen közel állnak a japán, dél-koreai és amerikai becslésekben szereplőkhöz.

A kedves vezető


Fotó: EPA/Hou Hvi Jung

A kísérletet Kim Dzsong Un, a kommunista diktatúra vezetője rendelte el, és személyesen felügyelte a tesztet. A diktátor szerint országának fegyverprogramja felbecsülhetetlen értékű, és nem lehet attól eltántorítani.

Mindeközben Washington elítélte Észak-Koreát és a kísérletet, Japán és Dél-Korea pedig összehívja a Nemzetbiztonsági Tanácsot. Elemzők szerint a kísérlet azt is megmutatja, hogy Észak-Korea rakétái már elérhetik akár Chicagót vagy Los Angelest is.

(CNN/MTI)

Neked ajánljuk