Az 1488-as szám használata miatt indult eljárás a szlovák neonáci pártvezér ellen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. július 28.

Külpol

Marian Kotleba „véletlenül” pont a fehér felsőbbrendűséget szimbolizáló összeggel segített egy rászoruló családon.

Szélsőségességgel való szimpatizálás gyanúja miatt eljárást kezdeményezett Marian Kotleba, a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnöke ellen a szlovák rendőrség.

A TASR hírügynökség pénteki jelentése szerint a rendőrségi eljárás azon alapul, hogy Kotleba márciusban egy szegény családnak 1488 eurós csekket ajándékozott. Az 1488-as számot a rasszista mozgalmak a fehér faj magasabbrendűsége jelképeként használják. Amennyiben a bíróság megalapozottnak minősíti a vádat, Besztercebánya megye elöljárója hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

A 14-es szám egy 14 szóból álló angol mondatra utal, amely magyarul így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét.” A két nyolcas szám utalás a „Heil Hitler” náci köszönésre; az angol ábécében a H a nyolcadik betű.

Marian Kotleba itt épp romatelepet bontana

Marian Kotleba itt épp romatelepet bontana

Fotó: MTI – Vajda János

A szlovák rendőrség szerint Marian Kotleba visszaélt a jótékonysággal, és kinyilvánította szimpátiáját egy olyan önkényuralmi mozgalom iránt, amely a múltban faji, etnikai, nemzetiségi és vallási gyűlöletet szított.

A parlamenti képviselettel rendelkező LSNS szerint az egybeesés a véletlen műve, a rendőrségnek viszont ez a magyarázat nem felelt meg.

Neked ajánljuk