A drágulások ellen tüntetők három embert öltek meg Teherán közelében

  • narancs.hu
  • 2019.11.19 13:05

Külpol

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki az iráni helyzettel kapcsolatban.

Az iráni biztonsági erők három tagjával végeztek a drágulások ellen tüntetők Teherán közelében – írja az MTI.

Az áldozatokat szúrófegyverrel ölték meg. Egyikük, Morteza Ebráhími a Forradalmi Gárda tisztje volt, míg két társa, a 23 éves Madzsid Sejhi és a 33 éves Mosztafa Rezaj a gárda alá tartozó, önkénteseket tömörítő Baszidzs félkatonai alakulat tagja volt.

A Fársz és az ISNA iráni hírügynökség úgy tudja, hogy a férfiak rajtaütés áldozatává váltak a fővárostól, Teherántól nyugatra.

Péntek este óta több iráni városban voltak tiltakozó megmozdulások, miután bejelentették, hogy emelik az üzemanyag árát. Hivatalos értesülések szerint eddig összesen öten vesztették életüket a zavargásokban. A médiában hat további ember haláláról számoltak be.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt.     Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Genfben felszólította az iráni hatóságokat, állítsák vissza az internetszolgáltatást, valamint arra is felszólította Teheránt, tartsa tiszteletben a gyülekezési jogot.

Iránban az internetet figyelő portálok értesülései szerint szombaton függesztették fel a szolgáltatást.

(MTI)

Neked ajánljuk

Komáromi Zoltán: Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

  • Bányai György
A DK egészségpolitikusa, gyakorló háziorvos szerint kormányváltás esetén a karanténszabályok szigorú betartásával, nagy számú teszteléssel és a harmadik, negyedik oltás beadásával jövő tavasszal megállítható lenne a járvány.