A finnek és a svédek már nyáron csatlakozhatnak a NATO-hoz

  • narancs.hu
  • 2022. április 11.

Külpol

A Kreml korábban súlyos következményekkel fenyegette meg Finnországot és Svédországot emiatt.

Finnország júniusban nyújtja be csatlakozási kérelmét a NATO-nak, és hamarosan Svédország is követni fogja –  írja a brit Times. Ezzel 32 tagúvá bővülne az észak-atlanti szövetség.

Nemrég a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán már szóba került a két ország csatlakozása. Egy névtelenséget kérő diplomata azt mondta, erről nyilvánvalóan az érintett országoknak maguknak kell dönteniük, de az ajtók nyitva állnak. Ukrajna megtámadása miatt, azóta mindkét, hagyományos el nem kötelezett ország csatlakozása ismét napirendi kérdés. Finnországban a belépést többnyire ellenző közvélemény is mostanra már támogatná, hogy az ország belépjen a katonai szövetségbe.

Mindeközben a Kreml korábban súlyos következményekkel fenyegette meg Svédországot és Finnországot, ha csatlakozni akarnának a NATO-hoz. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy fogalmazott, hogy ez esetben Moszkva kénytelen lenne saját intézkedésekkel "helyreállítani az egyensúlyt". 

(Times)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk