Orbán mumusa nyerte a hollandiai választásokat

  • narancs.hu
  • 2021. március 18.

Külpol

Mark Rutte volt már Orbánék gyülöletkampányának célpontja is.

Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt, a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon. A részvételi arány a legfrissebb információk szerint 81 százalékos volt. Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző - 2017-es - parlamenti választásokon.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője. Az exit poll szerint Ruttének legalább két párttal kell koalícióra lépnie, hogy megszerezze a parlamenti többséghez szükséges 76 mandátumot - írja az MTI.

A holland fickó - Miért ekézi Mark Ruttét Orbán Viktor? című, tavaly júliusbban megjelent cikkünkben arról írtunk, hogy a holland miniszterelnök Orbánék által előszeretettel hangoztatott „magyarellenessége” egyszerű fideszes propagandatermék volt, ami a jogállamisági követelmények figyelembevételét előíró uniós pénzköltési szabályokról próbálta elterelni a figyelmet.

Akkor ugyanis - mint írtuk - épp Mark Rutte volt a soros fideszes gyűlöletkampány új célpontja.

Figyelmébe ajánljuk