Orbán mumusa nyerte a hollandiai választásokat

  • narancs.hu
  • 2021. március 18.

Külpol

Mark Rutte volt már Orbánék gyülöletkampányának célpontja is.

Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt, a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon. A részvételi arány a legfrissebb információk szerint 81 százalékos volt. Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző - 2017-es - parlamenti választásokon.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője. Az exit poll szerint Ruttének legalább két párttal kell koalícióra lépnie, hogy megszerezze a parlamenti többséghez szükséges 76 mandátumot - írja az MTI.

A holland fickó - Miért ekézi Mark Ruttét Orbán Viktor? című, tavaly júliusbban megjelent cikkünkben arról írtunk, hogy a holland miniszterelnök Orbánék által előszeretettel hangoztatott „magyarellenessége” egyszerű fideszes propagandatermék volt, ami a jogállamisági követelmények figyelembevételét előíró uniós pénzköltési szabályokról próbálta elterelni a figyelmet.

Akkor ugyanis - mint írtuk - épp Mark Rutte volt a soros fideszes gyűlöletkampány új célpontja.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.