A gazda látogatása – Putyin Budapesten

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 18., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A transzatlanti kapcsolatok helyett az eurázsiai kapcsolatokat helyezi előtérbe a magyar kormány – ez a Putyin-vizit legfontosabb tanulsága.

A jelek szerint Orbán Viktor nem írt alá hosszú távú gázszerződést Moszkvával, de megegyezett Vlagyimir Putyinnal, hogy mégis lesz a Déli Áramlatnak alternatívája. Nem bolgár hídfőállással, hanem Törökországon, Görögországon, majd Macedónián és Szerbián keresztül érkezhet Magyarországra az orosz gáz, s megy tovább innen Ausztriába. A terv épp úgy nem illik a nyugati elképzelésekbe, mint a tilalmas Déli Áramlat, ugyanakkor tény: Orbán némi haladékot kapott, hogy színt valljon nyugati szövetségesei előtt.

 

A két vendég

 

Gondolom, sokaknak szemet szúrt az alapvető különbség Angela Merkel február 2-i vizitje és a mostani látogatás hangulata között. Akkor egy feszült, frusztrált Orbán képe köszönt vissza a képernyőkről, most egy vazallusi mivoltában megdicsőült, minden tekintetben elégedett Orbáné, aki eminens uradalmi gazdatisztként hordozta körbe urát a birtokon. A kép ismerős lehetett gyakorlatilag minden negyvenen túli magyarnak, különösen, amikor nem csak Oroszország fontosságáról, de egyenesen nélkülözhetetlenségéről beszélt, azaz arról a ráutaltságról, mely Európa fennmaradásának állítólagos záloga. Bár az elmúlt napokban Szijjártó Péter külügyminiszter naponta többször is elmondta: új fejezet nyílt a magyar-amerikai kapcsolatokban, a Putyin látogatáson mutatott orbáni produkció minden eleme arra utalt, hogy a transzatlanti kapcsolatok felváltása az eurázsiai kapcsolatokkal, a magyar kormány szempontjából megelőz minden prioritást.

 

Nem gáz

 

Az orosz elnök nem gázt jött eladni, bár nyilvánvalóan rá van utalva erre az üzletre. Magyar árut kívánt vásárolni, ezen volt a hangsúly, s ennek az árunak a neve: birodalmi befolyás. Az üdvözült mosoly, ami a két politikus közös sajtóértekezletén Putyin arcára kiült, különösen akkor, amikor Orbán az orosz nagyságról beszélt, azok számára persze semmit sem mondott, akik 1989 után látták meg a napvilágot, viszont nem hagyhatott kétséget azokban, akik 1989 nyarán még abban reménykedtek, hogy a nyugati liberalizmus végképp győzedelmeskedett a keleti kiszolgáltatottság felett.

false

Fotó: MTI-Koszticsák Szilárd

Putyin ki is élvezte a helyzetet; demonstrálhatta Budapesten, hogy ő írja a történelmet azzal, hogy ismét átírhatja azt. Elsőként is megkoszorúzta a kerepesi úti temetőben az „ellenforradalom” idején elesett szovjet katona sírját, annak a szellemiségnek a nevében, melyet az orosz elnök korábban ekként összegzett: „a 20. század legnagyobb tragédiája volt, hogy a Szovjetunió összeomlott”. Akárcsak Orbán számára, Putyinnak is a külpolitika mindössze saját belpolitikájának folytatása, de ez a tény magyarra lefordítva nem jelent mást, mint politikai igazodást az orosz érdekekhez. Amint 1956 esetében láttuk, immáron ideológiai szempontból is.

 

Minden sarkon rendőr

 

Putyin legutóbb 2006-ban – jóval az 58. orosz hadsereg grúziai vérengzéseit megelőzően, nem is beszélve Ukrajna megtámadása, a Krím annektálása előtt – járt Budapesten; akkor a Malév még létező, normál járatával érkezett. Most három gép szállította ide egész udvartartását, pont úgy, mint Brezsnyev, Hruscsov esetében évtizedekkel korábban. A magyarok s a világ egyfajta időutazásnak lehettek tanúi, egyben egy ceremóniának, melynek során szimbolikusan is megerősítést nyert az a vazallusi kötelék, melyből Magyarország egykor kiszabadult, de melyhez most vezetői – saját helyi hatalmuk garantálása végett – visszatértek. Nemzetközi kapcsolatokban példátlan módon Putyin megvárakoztatta Orbánt, repülőgépe egy órát késett, majd az „öt körülre” meghirdetett sajtóceremóniára mintegy három órás csúszással került sor. Megannyi apró jele annak a viszonynak, melyet a Fidesz kialakította maffia állam vonatkozásában már számosan elemeztek, de most nemzetközi dimenziókba helyezve is láthattuk működését. Ez a jövő orosz realitása: az idő is a főnökhöz, a maffiafőnökhöz igazodik.

És hogy az egyszerű budapesti polgár se érthesse félre a szituációt, már jó előre lezárták a fővárost, minden sarkon rendőr posztolt, ott is, amit az orosz elnöki konvoj messze elkerült. Az ablakokat Putyin elutaztáig zárva kellett tartani, a csatornafedelek lehegesztve várták a vendéget. Bájos, régi tapasztalatok. A nyolcvanak években az Európa Könyvkiadó felelős szerkesztőjeként a Kossuth tér egyik gyönyörű épületének legfelső emeletén dolgoztam. Ha jött egy-egy nyugati vezető, a kiadó munkatársai a hosszú balkonról szemlélték a fogadást, innen integettek idősebb George Bush 1990-es látogatása alkalmával is. Bár olykor valóban megjelent a titkosszolgálat s szigorúan megtiltotta, hogy kinyissák az ablakokat, de akkor mindenki azonnal tudta, hogy egy ócska diktátor jöhetett, valahonnan hátsó-Afrikából.

A Putyin körül pattogó Orbán most úgy kalauzolta körbe az orosz elnököt a parlamentben, ahogy Mészáros Lőrinc vezette körbe őt, amikor nemrég megnyitotta sertéstelepét. Ez ennek a látogatásnak az igazi üzenete a világ számára.

A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 18., 09:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 20
  grrr
  2015. február 19., csütörtök 10:36
  http://valasz.hu/itthon/csak-a-dk-tagok-egyotode-akarja-gyurcsanyt-partelnoknek-109719
 2. 19
  grrr
  2015. február 19., csütörtök 10:24
  http://magyarinfo.blog.hu/2015/02/19/nem_erdekel_van-e_erettsegije_habonynak_az_a_kerdes_lopott-e

  Ha ez igaz, ha a habonyápinak még érettségije sincs akkor én a Lajoska helyében nagyon berágnék a Viktorra. Merthogy ezzel a ficerével (nyolc általános, remélhetőleg az megvan) lett a Lajoska felcserélve.
  Hiúság is van a világon. Én ebben reménykedem mint mozgatórugóra.
 3. 18
  grrr
  2015. február 19., csütörtök 09:45
  Kedves Liberalis!

  A világ nem Orbánból és Gyurcsányból áll. Nem csak ők ketten lehetnek nálunk miniszterelnökök és nem lehet egyiket sem a másik hibájával mentegetni.
  Ez olyan mintha a választáson, a parlamentin csak az orrbavágás és a fenékberúgás között lehetne választani örökkön örökké. Megjegyzem, tényleg csak ebből a kettőből lehet és a szerencsétlen lakosokat azért kárhoztatni, hogy a kevésbé rémeset akarták választani, nem bölcs dolog.

  Hagyjuk már Pásztort, a könyökömön jön ki. Az ő rasszista mivolta liberális hitvallás, a liturgia része.

  Az, hogy Gulyás lelkes és fiatal szép dolog, de nem következik belőle semmiféle a politikai tehetség.
  Vele kapcsolatban a legjelentősebb esemény, hogy időnként kinő a szakálla. Ami nem elég érv a számomra, hogy rá kellene bízni az országot.

  A negyedik ponthoz lásd az elsőt - az orrbavágás és a fenékberúgást - mint választási lehetőséget.

  A Lajoska cselekedeteit és a mozgatórugókat véleményezni még korai lenne, én nem is teszem.
 4. 17
  Liberalis
  2015. február 19., csütörtök 09:10
  Kedves grrr, némi meglepetést okoztak nekem a soraid.

  1. Lehet, hogy Gy. nem csinálta jól a dolgokat, de O.-hoz képest ő egy államférfi VOLT. (Ez nem kiabálás, hanem hangsúly. Még egyszer: O.-hoz képest.)

  2. Nem látom az érvedet amellett, hogy Pásztor ne lenne rasszista. (Esetleg rokon?)

  3. Lényegében felfogás kérdése. Nekem nem volt ilyen érzésem Gulyásról és ma sem gondolom ezt. Lelkes, fiatal. Az én gyomrom lehet, hogy erősebb. Persze valóban láttunk már karón varjút. (Itt megint csak O.-t kell nézni.)

  4. Úgy gondolom, hogy az országlakosok pillanatnyi véleményét jól le lehet mérni a választások eredményeiből. Voltak időközi választások is és sehol nem zavarták el a "FIDESZ" jelöltjeit. Ez megint makacs tény. Nem hiszem, hogy a népmozgalmak megítéléséhez minden emberrel beszélni kellene, csak akkor, ha előírnád.

  5. "Simicska Lajos eladta a Magyar Nemzetben, a Hír Televízióban és a Lánchíd Rádióban meglévő tulajdonának egy részét." És igazgatósági tagságáról is lemondott. Ez február 17-ei hír. Kell-e több bizonyíték tévedésedre és reményeid megalapozatlanságára?

  Üdv.
 5. 16
  grrr
  2015. február 19., csütörtök 08:26
  Kedves Liberalis!

  1.- Gy. nem sok mindent elrontott, hanem képtelen volt jól csinálni a dolgokat politikai tehetség és bátorság híján. Voltak részeredményei, de még azok is kudarcnak tűntek később, olyannyira alkalmatlan volt a posztjára. Viszont: kétségtelenül jó dumája volt az elején, akkor még volt önbizalma és meg lehetett őt enni. Én is megettem. Egy ideig. Bajnai százszor volt tehetségesebb miniszterelnökként, ő később rontotta el.

  2.- Pásztor nem rasszista.

  3. - Gulyás. Volt róla fotó, volt vele cikk, volt róla írás. Külön azért mert kilépett a Krétakörből. A Gulyásról összeálló személyiségkép - holdkóros tekintet, patetikus ömlengés, önmagától könnyekig meghatódó szónok. Az ilyentől én kiütéseket kapok. Vágó Gábor dettó, a tüntetések szónokai (Gács Anna kivételével) maga a siralomvölgye. Én hallgattam őket, néztem itthonról a tüntetéseket (baromi szenvedések közepette), szólva tévedés kizárva.

  "Pillanatnyilag az országlakosok egy nagy része nem érzékeli, hogy azonnali változások lennének szükségesek. Nem is látszik senki, aki nekik ezt el tudná mondani. Ha lesz ilyen nyomás, valaki el fogja majd magyarázni. (Kedves "Lajoskád" éppen fut a korábbi tettestársai elől. Nem biztos, hogy lesz így módja az álmaidat beteljesíteni.)"

  4.- Beszéltél az országlakosok többségével akik nem érzékelik?
  Nekem - mint országlakosnak - külön kell valaki aki elmondja, hogy én mit érzékeljek?
  Az én saját érzékeim miért nem alkalmasak erre a feladatra?
  Ha lesz valamilyen nyomás - ez a rész homályos, nem tudom kinek kell nyomni és mit - szóval ha
  lesz valamilyen nyomás akkor én arra készüljek, hogy valaki el fogja nekem magyarázni, hogy mit
  is kéne érzékelnem?

  Nem veszem észre, hogy a Lajoska fut. Persze lehet, hogy mégis, nem vagyok otthon a Lajoska lelkivilágában. De azért remélem, hogy nem mutatkozik majd gyávának. Az a baj, hogy nem ismerem a Lajoska egyetlen beszédét, terjedelmesebb megnyilvánulását sem tehát nem tudok róla személyiségképet összehozni. A Lajoska talány nekem.
 6. 15
  grrr
  2015. február 19., csütörtök 07:55
  Hát ezt kellett megérnem!
  Cyranom!
  Itt piheg az orrom előtt Liberalis kebelén és önfeledten turbékolnak!

  "...öröm látni, hogy van, aki képes gondolkodni és nem csak érzései vannak, mert abból erősen túltengünk."

  "Kedves Cyrano! Nekem is öröm olvasni kulturált hangú véleményét, aminek igen csak híján vagyunk mostanában. Ha nem is értünk mindenben egyet, feltétlenül méltányolom álláspontját."

  Hah!
  Szóval így állunk!
  Ezért áldoztam Önre a fiatalságom emlékét?
  Hah!
  Meg fogom írni a Gyurcsány öszödi beszédét, pláne mivel a facebookon is sűrűn olvasom, miszerint ez egy igazságbeszéd volt vagy mifene.
  Bosszúm rettenetes lesz.

  Megyek mosogatni!
 7. 14
  Liberalis
  2015. február 19., csütörtök 07:38
  Kedves grrr! Szerintem felesleges fanyalogni, azzal nem leszünk előbbre. Amit leírtam az akkor is az én véleményem, ha ez neked unalmas, ócska lemeznek tűnik. Én megpróbálom a tények alapján magyarázni - magamnak - a dolgokat. Ezeket lehet cáfolni, de szintén tényekkel. Érzésekkel nem. Érezni máshol kell, nem egy vitában.

  1. ócska lemez: Gy. sok mindent (valószínűleg) elrontott, de az nem biztos, hogy a hibái miatt veszítette el a támogatást. Lehet, hogy hibái ellenére. (Értsd: még több olyan intézkedést vártak el tőle, amit én hibásnak ítélek.)

  2. ócska lemez: Pásztor nettó rasszista, ráadásul egy erőszak szervezet vezetőinek egyikeként. Olyan érv nem állná meg a helyét, hogy minden operaénekes jól énekel (esetleg genetikai alapon). Én hallottam már rossz operaénekest is. Sőt...

  3. ócska lemez: Gulyásról lehet valakinek az a véleménye, amit leírtál, de így, kinyilatkoztatás szinten csak hadoválásnak tűnik. Érveket, érveket, érveket! Vágó Gábort egyébként nem említettem, de ennek ellenére nem hiszem, hogy egyetértek veled. Itt is hiányzik az alap.

  4. ócska lemez: Pillanatnyilag az országlakosok egy nagy része nem érzékeli, hogy azonnali változások lennének szükségesek. Nem is látszik senki, aki nekik ezt el tudná mondani. Ha lesz ilyen nyomás, valaki el fogja majd magyarázni. (Kedves "Lajoskád" éppen fut a korábbi tettestársai elől. Nem biztos, hogy lesz így módja az álmaidat beteljesíteni.)

  Én csak tények alapján tudok vitatkozni, eszmét cserélni...
 8. 13
  Liberalis
  2015. február 18., szerda 20:48
  Kedves Cyrano! Nekem is öröm olvasni kulturált hangú véleményét, aminek igen csak híján vagyunk mostanában. Ha nem is értünk mindenben egyet, feltétlenül méltányolom álláspontját.

  Lehet, hogy hiba, de a pártok "homepage"-it nem látogatom, így a G. M. esetről sem onnan értesültem. Az én véleményem: Gy.-nak meg kellett volna nyilatkoznia ez ügyben. Ami történt, így védhetetlen. (Az is tény, hogy én nagyra becsülöm a Krétakör tevékenységét, ez árnyalhatja véleményemet.) A demokratáknak - ha nem nagyképű ez - össze kell tartaniuk. Nem lehet szőnyeg alá söpört szemetet.

  O. első jelentős fellépésével kapcsolatban nekem is van személyes élményem, de az nem túlzottan szalonképes. Be kell vallanom, nekem tetszett a fellépése, akkor. Ez a tény is Önt igazolja (tévedésem tekintetében).

  Tapasztalatunk azonos, az én isízlésemnek is sok a politikában az érzés és kevés az értelem, a gondolat. Ezért bosszant igazán, ha valaki megteremtette a lehetőséget, majd elszúrta azt, mint Gy.
 9. 12
  Cyrano
  2015. február 18., szerda 20:26
  Kedves Liberális,
  nem vagyok bennfenntes (soha, sehol nem akarnék lenni), csak olvasok.:)
  És, mint G.M. ügyben említettem, a vizsgálat eddig semmire sem jutott.
  Azt pedig, hogy egy DK aktivista megsérült, miközben a támadó és Gulyás közé ugrott, hogy megvédje Gulyást, olvasható volt a DK oldalán.

  Tudja, hatalmas vitám volt baráti körben a temetési beszéd kapcsán ('89). Azt mondtam:ez a srác veszélyes, mert manipulál, mert bármilyen eszközt hajlandó használni (az emberek legrosszabb tulajdonságait kihasználva-mozgatva), csak hogy előbbre jusson.Lehülyéztek, volt aki kijelentette, hogy tök nulla vagyok a beszéd értelmezéséhez....most azt kérdezik, hogyan láthattam előre.
  Nos erős deja vu érzésem van. (Nem mellékesen, tessék egyetlen alkalmat mutatni, amikor G.M. a jobbik rendezvényét, a gárdista eskütételt, a turul avatást zavarta meg...ja ott csak dk-sok szokták a bőrüket vásárra vinni.)
  Amúgy eszemben sincs megbántani önt, öröm látni, hogy van, aki képes gondolkodni és nem csak érzései vannak, mert abból erősen túltengünk.:)
  Legyen szép estéje.
 10. 11
  Liberalis
  2015. február 18., szerda 19:48
  Kedves Cyrano! Bizonnyal rosszul tudok dolgokat. Bennfentes információkkal valóban nem rendelkezem.

  A médiában (ATV) láttam, hogy Gy. elismerte felelősségét/felelősségüket Pásztor jelölésében. Ha elismerte, gondoltam én: felelős. Így tudtam eddig. Azt is tudni véltem, hogy más pártokkal együtt jelölték, de nekem a DK(?) jelölése nem tetszett. A többiekkel nem foglalkoztam. Mindenki magáért felelős.

  Szintén a médiából értesültem a G. M. esetről. Ami látható volt, hogy a fiú a feje fölé tartja a táblát, miközben a DK aktivistái körülvették. Azt is írták, hogy az aktivisták inzultálták őt. Nem gondoltam, hogy kb. 6 aktivistát legyőzve, egynek eltöri a bordáját. Ígéretes tehetségnem tűnik, bár az erőszakot utálom. Minden esetre erről valamit szólni kellett volna, szerintem. Engem megnyugtatott volna. Ez esetben hallgatni nem arany. Azt is jó lenne tudnom, kitől védték G.-t?

  Az pedig, hogy emlékeztetne a fiatal O.-ra? Várjuk meg mire jut. Van még szűk két évtizedünk.

  Mindenesetre köszönöm az információidat.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...