A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások az Izrael és a Hamász közti tűzszünet megújításáról

  • narancs.hu
  • 2023. december 1.

Külpol

Péntek reggel óta Izraelt és a Gázai övezetet is több légitámadás érte.

Evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni háború, miután lejárt a tűzszünet – közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Az MTI tudósítása szerint a Hamász által felügyelt egészségügyi minisztérium adatai alapján a harcok péntek reggeli kiújulása óta legkevesebb 54 palesztin meghalt és többtucatnyian megsebesültek. Az izraeli hadsereg közzétett egy interaktív evakuációs térképet, amelyen zónákra osztották fel a Gázai övezetet, és amely „segít Gáza lakosainak a háború következő szakaszában”.

„A Hamász élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit, katonai parancsnoki pontjait és infrastruktúráját lakóházakban vagy azok között, kórházakban, mecsetekben, iskolákban helyezi el, ezáltal a civil létesítmények katonai célpontokká válnak” – hangsúlyozta a katonai szóvivő, akit a helyi média idézett. Hozzátette: „A háború kezdete óta a hadsereg több intézkedést is hozott azzal a céllal, hogy megkímélje a civileket. Közleményekben tájékoztatja a Gázai övezet lakosait arról, hogy mely övezetekből kell távozniuk, ha el akarják kerülni, hogy a terror elleni harc áldozataivá váljanak.”

A palesztinok fényképeket mutattak be azokról a röplapokról, amelyeket Izrael péntek reggel Hán-Júnisz város térségében leszórt. A cédulákon az áll: „Hán-Júnisz veszélyes, háborús övezetben lévő város. Figyelmeztetjük!” A Hamász arról számolt be, hogy Izrael a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah városban is bombázott.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Becsapódó izraeli rakéta füstje a Gázai övezet északi részén levő Bét Hanún palesztin településen 2023. december 1-jén.
Fotó: Atef Szafadi / MTI/EPA/Atef Szafadi

Izraeli közlés szerint péntek reggel óta a palesztin fegyveresek számos rakétával támadták Izraelt, a Gázai övezettel szomszédos kibucok és Szderót város mellett légiriadó volt a távolabbi Askelónban is. A polgári védelem ismét háborús rendszabályokat vezetett be Izraelben, különböző gyülekezési korlátozásokat vezettek be a Gázai övezettől és a libanoni határtól való távolság függvényében, és az ország középső részein is átálltak távoktatásra azokon a helyeken, ahol nem biztosítottak a megfelelő óvóhelyek az iskolákban.

A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel a tűzszüneti megállapodás megújításáról,

noha a Hamász nem adta át a korábbi megállapodásnak megfelelően túszainak névsorát, és rakétákkal támadta Izraelt. A Hamász azt állítja, hogy a megbeszéléseken Izrael elutasította azt a javaslatát, hogy a tűzszünet folytatásának feltételeként idős férfi foglyokat és holttesteket adjanak át. Izrael ragaszkodott az eddigi megállapodás alapján az összes fogva tartott nő és gyerek szabadon engedéséhez, ugyanis bizonyosan tud még több mint tíz, gázai fogságba került izraeli nőről és gyerekről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.