A határvédelem megerősítéséről egyeztek meg az EU-tagországok vezetői

  • narancs.hu
  • 2023. február 10.

Külpol

A brüsszeli EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozása is szóba került.

Csütörtök reggel kezdődött és pénteken éjjel két óra körül ért véget az uniós állam- és kormányfők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója, amelynek során erősebb határvédelemben egyeztek meg a tagországok vezetői – írja a hvg.hu.

A tárgyalások első felén részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki felszólalt a tagállamok plenáris ülésén, utána pedig a vezetők kisebb csoportjaival is egyeztetett. A tárgyalások egyes elemei az EU-csúcson elfogadott zárókövetelésekben is visszaköszönnek.

A tagállami vezetők ebben úgy fogalmaztak:

„Az Európai Tanács ismételten hangsúlyozza, hogy az Európai Unió készen áll támogatni Ukrajna igazságos békét célzó kezdeményezését, amely Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásán alapul.” 

Emellett Ukrajnai uniós csatlakozásáról is szó esett, a dokumentum szeritn az EU „elismeri Ukrajnának az ahhoz szükséges követelmények teljesítése iránti elkötelezettségét, hogy mielőbb megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások.” Az Európai Bizottság ősszel értékeli az ukrán felkészülést, a tagállamok ezt követően döntenek arról, hogy meg lehet-e nyitni a csatlakozási fejezetek első körét.

„Az Európai Tanács ismételten hangsúlyozza, hogy Ukrajna jövője az Európai Unióban van.”

– olvasható a dokumentumban.

A lap beszámolója szerit az állam- és kormányfők hosszan vitatkoztak a migrációról. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, a vezetők több azonnali, konkrét és gyakorlati lépés megtételében egyeztek meg, köztük határvédelmi eszközök, például gépjárművek, őrtornyok és a felügyeleti technológia uniós finanszírozásának növelésében. 

A tagállamok vezetői abban is megállapodtak, hogy a határigazgatás hatékonyságának javítása érdekében kísérleti projektet indítanak a gyorsabb és méltányosabb menekültügyi eljárások lefolytatására, valamint arra, hogy hatékonyabbá tegyék az uniós tartózkodásra jogosulatlanok visszaküldésének rendszerét. Emellett elengedhetetlennek tarják, hogy megegyezés szülessen egy átfogó migrációs és menekültügyi jogszabályról, amelynek a tervezete már közel két és fél éve elkészült.

Harmadik nagy téma a gazdaság helyzete volt, ezen a téren a vezetők megállapodtak abban, hogy lehetővé kell tenni a „célzott, ideiglenes és arányos” támogatást annak biztosításra, hogy Európa a zöld technológiai termékek gyártásának helyszínévé váljon.

A tagállamok vezetői legközelebb márciusban találkoznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk