Zelenszkij Kijevbe hívta Orbán Viktort

  • narancs.hu
  • 2023. február 10.

Külpol

Az ukrán elnök csütörtökön utazott Brüsszelbe, ahol többek között a magyar miniszterelnökkel is találkozott.

A háború kitörése óta először látogatott Brüsszelbe Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön. Beszédet mondott az Európia Parlamentben, felszólalt az uniós vezetők találkozóján és több különtalálkozót is lebonyolított. 

Így találkozott Orbán Viktorral is, aki a bolgár, ciprusi, görög, horvát, osztrák és szlovén vezető társaságában ült tárgyalóasztalhoz Volodimir Zelenszkijjel. Az ukráán elnök a találkozó után meghívta a magyar miniszterelnököt, hogy látogasson el Kijevbe – írja a Népszava

A lap információi szerint a csoportos találkozón a nyolc vezető harmincperces eszmecseréjének fő témája a fegyverszállítás volt. Zelenszkij azzal kezdte, hogy felsorolta, Ukrajnának milyen fegyverekre van szüksége, az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök azonban már a megbeszélés elején leszögezte, hogy a kérést lehetetlen teljesíteniük.

Ennek oka, hogy Ausztria semleges ország, Magyarország pedig kezdettől fogva ahhoz tartja magát, hogy nem küld fegyvereket a háború sújtotta országba. Ezzel szemben sajtóhírek szerint a szlovák és a lengyel vezető jelezte, hogy országuk hajlandó lenne vadászgépek küldésére is.

„Remélem, megértik, hogy amikor Ukrajnának segítenek, azzal saját magukon segítenek”

– mondta Zelenszkij, aki szorgalmazta, hogy az Unió vezessen be szankciókat az orosz rakéta- és IT-szektorral, valamint a Roszatommal szemben. „Csak akkor lesz hosszú távú stabil béke Európában, ha Ukrajna megnyeri a háborút és az EU tagjává válik” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján az ukrán elnök. 

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Zelenszkij brüsszeli látogatásáról felkerült az internetre egy videó, amelynek tanúsága szerint nagyjából az összes uniós vezető megtapsolta az ukrán kormányfőt, kivéve Orbán Viktor, aki a szemkontaktust is kerülte. A miniszterelnök Facebook-posztja szerint azonban az említett különtalálkozó végeztével kezet fogtak az ukrán elnökkel, és a szemkontaktus sem maradt el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk