A katolikus fiatalok szövetsége és egy másodosztályú focicsapat is emberségesebb menekültpolitikát követel Angela Merkeltől

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 3.

Külpol

Az élethez fűződő jog pedig nem képezheti alku tárgyát - írják.

Menekültpolitikai fordulatot követel Angela Merkel német kancellártól egy szerdán bemutatott nyílt levélben több száz németországi és nemzetközi civil szervezet.

A németországi katolikus és a németországi evangélikus egyház segélyszervezete, a jezsuita rend menekülteket segítő németországi szervezete, a német szakszervezetek országos szövetsége és még csaknem 250 nemzetközi, német országos és helyi szervezet közös levele szerint megrázó, hogy az európai politika egyre inkább a segítségre szorulók előli "bezárkózásra és elriasztásukra" törekszik, beletörődve abba, hogy ennek következtében ezrek veszítik el életüket.

"Ezek az emberek védelmet és emberhez méltó jövőt kerestek maguknak és családjuknak" - áll a levélben, amelyben hozzátették, hogy a hajótöröttek kimentése a tengeren nemzetközi jogi kötelezettség, az élethez fűződő jog pedig nem képezheti alku tárgyát.

Mindez elsősorban az Európai Unióra és tagországaira vonatkozik, nekik kell biztosítaniuk a nemzetközi jognak megfelelő tengeri mentést. Ezzel szemben az tapasztalható, hogy bűnözőként kezelik a civil segítőket, akik nem nyugodnak bele abba, hogy az államok nem tesznek eleget segítségnyújtási kötelességüknek.

Ez "botrány" - állapították meg az aláírók, köztük például az FC St. Pauli hamburgi sportegyesület, a német katolikus fiatalok szövetsége és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi egészségügyi civil szervezet.

Kiemelték: ennek a politikának véget kell vetni, mert "nemcsak emberek életét veszélyezteti, hanem kockáztatja saját emberségünket és méltóságunkat", és rombolja az Európai Unióba vetett hitet. 
A jelenlegi "humanitárius katasztrófa és politikai válság" megszüntetése érdekében meg kell újítani a német és az európai politikát - áll a levélben, amely a három legfontosabb kérdésnek a Földközi-tengeren érkező menekültek kimentését, országok és települések közötti elosztását, valamint a visszaküldés tilalmának érvényesítését nevezi.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.