A kormány lélegeztetőgépeket vitt Kirgizisztánnak

  • narancs.hu
  • 2020. július 15.

Külpol

Szijjártó szerint a Türk Tanács tagországai „egytől egyig” a segítségünkre siettek, amikor nálunk volt baj, most viszont „fordult a kocka”.

Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek akkor támogattak bennünket, amikor mi voltunk nehéz helyzetben a koronavírus-járvány miatt; ezért juttat lélegeztetőgépeket most Kirgizisztánnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek Kirgizisztánból telefonon nyilatkozva.

A tárcavezető biskeki látogatásáról kifejtette: a koronavírus-járvány sok kiszámíthatatlan és váratlan fordulatot hozott, nem lehet pontosan tudni, hogyan alakul a jövőben, nem tudni, „ki kerül bajba és mikor”. Éppen ezért a nemzetközi együttműködés szerepe rendkívüli mértékben megnő – mutatott rá.

Emlékeztetett: volt olyan időszak, amikor Európa és benne Magyarország komoly kihívásokkal nézett szembe, nehéz időszakot élt át. Akkor a Türk Tanács tagországai „egytől egyig a segítségünkre siettek” – idézte fel. Közölte: „most fordul a kocka”, Közép-Ázsia van nagyobb bajban, mint Európa, és akik akkor Magyarországnak segítettek, most segítséget kérnek tőlünk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án.

MTI/Máthé Zoltán

Kirgizisztánba 20 lélegeztetőgépet vittek, mert az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai lassan elérik a határaikat. Magyarországon az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzése érdekében nagyon komoly erőfeszítéseket tettek, és ennek köszönhetően most úgy tudják Kirgizisztánba vinni a 20 lélegeztetőgépet, hogy nem veszélyeztetik a hazai felkészülést még a legrosszabb forgatókönyvre sem – fogalmazott.

Megjegyezte: emellett Ausztriából egy Kirgizisztánnak szánt gyógyszeradományt is elhoztak.
Szijjártó Péter kitért arra: a koronavírus-járványnak nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági hatásai is vannak, és most kell felkészülni arra, hogy az új világgazdasági rendszerben a magyar vállalatok minél előnyösebb pozícióból tudjanak startolni. A magyar cégek közép-ázsiai jelenlétét és sikerét is most kell előkészíteni – tette hozzá.

Kifejtette: ezért megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint a beruházások kölcsönös védelméről szóló szerződések pontos szövegében, és ezeket hamarosan aláírhatják. A magyar gyógyszeripari termékek komoly súllyal vannak jelen a kirgiz piacon, jelenlétük folyamatosan erősödik – magyarázta. Hozzáfűzte: emellett a nukleáris hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó nemzetközi projektekben is előkészítik a magyar vállalatok részvételét.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Közép-Ázsia stabilitása rendkívül fontos Európa biztonsága szempontjából, hiszen ez a térség nagyon kitett a terrorizmusnak, az iszlám extrémizmusnak és az Afganisztánból induló folyamatoknak. Fontos, hogy a terrorellenes és biztonsági együttműködés keretében segítsük a közép-ázsiai országokat, ezért támogatja Magyarország, hogy Kirgizisztán tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának, valamint azt is, hogy az Európai Unió és Kirgizisztán közötti stratégiai partnerségi megállapodást minél előbb aláírják – közölte a külügyminiszter.

MTI

Neked ajánljuk