A koronavírusra is rárepült az orosz propagandagépezet

  • narancs.hu
  • 2020. március 12.

Külpol

A galád Nyugat ezt is szegény oroszokra akarja kenni - szól a fáma.

Az Európai Bizottság orosz eredetű álhírek azonosítására szakosodott munkacsoportja szerint a Kreml álhírgyára példás gyorsasággal reagált a világot letaroló koronavírus-járványra. Az álhírek terjesztése a korábbi esetekhez hasonlóan megfelel  megfelel az orosz modellnek: Kreml-közeli médiumokban jelennek meg először, majd a közösségi oldalakon számos nyelvre lefordítva kezdenek terjedni.

A fake news lényege: a koronavírus csak egy nyugati találmány, melynek célja, hogy a szegény orosz kormány gonosznak és bűnösnek látszódjon. A vírus mögött főképp amerikaiak állnak, akik a hibrid hadviselés részeként igyekszenek az irányítást az árnyékhatalmak kezébe juttatni, és persze meggyengíteni Putyin birodalmát. Hogy mindennek nem sok értelme van? Épp ez az álhírek lényege: sokszor egymásnak ellentmondó állításokkal megzavarni az olvasókat, akik így már a hiteles tájékoztatásnak sem hisznek - hiszen sok esetben meg sem tudják különböztetni azt a fake news-tól.

A kormánybarát Szputnyik hírportál örény változatában például arról írtak, hogy a homályos háttérhatalmak a koronavírus segítségével akarják ellenőrizni az emberiséget, és megszerezni a hatalmat. Egy másik rádióműsorban egy szakértőnek titulált személy arról számolt be, hogy bár igyekszenek a fertőzést a Kreml nyakába varrni, az valójában a NATO fegyvere, amit az oroszbarát kormányokkal szemben vetnek be. Mindezek mellett akár egymással párhuzamosan futhatnak olyan hazugságok, mint hogy az egész vírus csak kitaláció, vagy hogy nem csak hogy létezik, de Ferenc pápa és több vatikáni személy is megfertőződött.

Via Index

Figyelmébe ajánljuk