A Kreml biztos abban, hogy találnak megoldást a fehérorosz problémákra

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 15.

Külpol

Aligha kételkedett ebben bárki is...

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kifejezték meggyőződésüket, hogy hamarosan megoldást találnak minden problémára, amely az elmúlt időszakban felmerült Fehéroroszországban – közölte a Kreml szombaton a két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott közleményben.

"Nem szabad, hogy ezeket a problémákat kihasználva destruktív erők kárt tegyenek a két ország közötti, az unió keretén belül megvalósuló, kölcsönösen előnyös együttműködésben" – fogalmazott a moszkvai elnöki hivatal a számos megfigyelő szerint elcsalt fehérorosz elnökválasztás miatt kirobbant tiltakozásokra utalva.

A két elnök azt követően beszélt telefonon egymással, hogy Lukasenka  megfigyelők szerint segítségért fordult Moszkvához.

Lukasenka úgy fogalmazott, hogy az országban hat napja zajló tüntetéshullám már nemcsak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést, hanem "az Oroszországgal közös unió védelmét is jelentené" Fehéroroszország megvédése. Minszk és Moszkva 1999-ben kötött szerződést a két ország közti politikai és gazdasági integráció mélyítéséről, erre hivatkoznak uniós megállapodásként.

Lukasenka azt is kijelentette, hogy a 2004-es ukrajnai "narancsos forradalomhoz" és más, a volt szovjet tagköztársaságokban az elmúlt 20 év során "külső elemek beavatkozásával" lezajlott forradalmakhoz hasonló események mennek végbe Fehéroroszországban.

De azt is hangsúlyozta, hogy Fehéroroszországnak van alkotmányos, megválasztott kormánya, nem szorul rá, hogy külföldi kormányok vagy közvetítők oldják meg az országban kialakult helyzetet.

A volt szovjet tagköztársaságban hat napja tartanak a tömeges tüntetések, tiltakozásul a vasárnapi elnökválasztás eredményei ellen. Szombaton ismét több ezren vonultak az utcára Minszkben.
A hatóságok eddig nagyjából 7 ezer embert vettek őrizetbe.

Az Európai Unió pénteken közölte: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét, és szankciókat készít elő azon fehérorosz állami tisztségviselők ellen, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért és a választási eredmények meghamisításáért.

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.