Putyintól vár segítséget Lukasenka

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 15.

Külpol

Nyíltan vállalja, mert szerinte a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést.

"Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést" – fogalmazott szombaton Minszkben Lukasenka.

Szavait egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: a 2004-es ukrajnai "narancsos forradalomhoz" hasonló események zajlanak Fehéroroszországban.

Úgy tudni, a vágyott kapcsolat létre is jött. Telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Fehéroroszországban és az ország körül kialakult helyzetet – jelentették szombaton orosz hírforrások a BeLta fehérorosz hírügynökségre, illetve a fehérorosz kormány sajtószolgálatára hivatkozva. Hogy mire jutott a két elnök, egyelőre nem tudni.

Mint ismert, Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul, a hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Szombaton ismét több ezren vonultak utcára Minszk belvárosában.

Neked ajánljuk