Meghátrál a lengyel kormány: megszüntetik a bírói fegyelmi kamarát

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Külpol

Megírták az Európai Bizottságnak is.

A lengyel kormány egy sajtóközleményben jelentette be kedden, hogy megszüntetik a Legfelső Bíróságon működő bírói fegyelmi kamarát. Erről levélben értesítették az Európai Bizottságot is, írja a Politico.

Az Európai Bizottság még márciusban fordult az Európai Unió Bíróságához, és ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte az igazságszolgáltatást érintő, 2020. február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozás ügyében. A Bizottság szerint ugyanis az igazságszolgáltatásról szóló lengyel szabályozás aláássa a bírák munkájának függetlenségét, megakadályozza a lengyel bíróságokat abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az igazságszolgáltatás függetlenségét védő uniós jogszabályok egyes rendelkezéseit, és ilyen kérdésekre vonatkozóan előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket terjesszenek elő. Emellett a törvény több eleme sérti az uniós jogot.

Az Európai Unió Bírósága végül július közepén hirdetett ítéletet és úgy foglalt állást, hogy a lengyel igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott, a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit. Az uniós bíróság augusztus 16-ig adott határidőt a kamara megszüntetésére, ellenkező esetben súlyos pénzbírságot helyezett kilátásba.

Ezek után, augusztus elején Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy interjúban ígéretett tett arra, hogy megszüntetik a fegyelmi kamarát a jelenlegi formájában, így az Európai Bizottsággal folytatott vitájuk tárgytalanná válik. Majd hozzátette, hogy a kamarát nem fogják teljesen felszámolni, csak más formában fog működni a jövőben, egy egészen más szerv lesz.

"Nem az uniós bíróság ítélete miatt akarjuk megreformálni a kamarát, hanem egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait. A törvény előtt mindenki egyenlő, kevés olyan ország létezik, ahol a bírák mentelmi jogot élveznek, jó lenne, ha ezt Lengyelországban is eltörölnék" - mondta akkor a PiS elnöke.

A mostani levélben a lengyel kormány megjegyzi, hogy a kamara megszüntetése a bírói rendszer további reformjának egy része, amelynek megvalósításához az elkövetkezendő hónapokban látnak neki. Az Európai Bizottság kijelentette, hogy megkapták a lengyelek levelét és még értékelik a választ.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk