A német külügyminiszter szerint aggasztóak Izrael halálbüntetésről szóló tervei

Külpol

Németország határozottan ellenzi a halálbüntetést, és küzd azért, hogy az egész világon megszűnjék.

Annalena Baerbock német külügyminiszter izraeli kollégájával, Eli Kohennel tartott sajttájékoztatóján, hangsúlyozta, a Németország és Izrael közötti "mély kapcsolat és barátság" által indíttatva a "belpolitikai viták" alakulásáról is érdeklődött partnerénél, és - mint mondta - nem akarja leplezni, hogy "mi itt külföldön aggódunk egyes izraeli törvényhozási tervek miatt". Izrael mindig is a jogállamiság egyik legfőbb képviselője volt - tette hozzá a német diplomácia vezetője, kiemelve, hogy különösen aggasztó a halálbüntetés bevezetésének terve.

Németország határozottan ellenzi a halálbüntetést, és küzd azért, hogy az egész világon megszűnjék, mondta Baerbock. Kiemelte, a gyerekek azt tanulják az iskolákban, hogy Izraelben a folyamatos terrorfenyegetettség ellenére csak egyetlen egyszer, a náci háborús bűnös Adolf Eichmann esetében alkalmazták a büntetésnek ezt a formáját.

Eli Kohen a német bírálattal kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy Izrael "pezsgő demokrácia", amelyet tovább erősít majd az igazságügyi reform. Kifejtette, hogy a kormány álláspontja szerint Németországnak elsősorban Irán nukleáris fejlesztési programjával kapcsolatban kellene nagyobb aktivitást tanúsítania. Mint mondta, Berlinnek növelnie kell a teheráni vezetésre kifejtett nyomást, mert meg kell akadályozni, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki. Szerinte a német kormánynak a terrorszervezetek közé kell sorolnia a rezsim fő támaszai közé tartozó fegyveres szervezetet, az Iráni Forradalmi Gárdát.

Annalena Baerbock kijelentette, Németország továbbra is felelősséget vállal Izrael biztonságáért, Izrael így "mindig számíthat Németországra". Az izraeli-palesztin konfliktusról szólva a német diplomácia vezetője megerősítette, hogy a berlini vezetés változatlanul a kétállami megoldásban látja a konfliktus rendezésének egyetlen lehetséges módját. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.