Helyettes ukrán külügyminiszter: Magyarország támogatja az ukrán nemzet megsemmisítését

  • narancs.hu
  • 2023. február 28.

Külpol

A magyar külügy szerint ez a kijelentés „nyilvánvaló provokáció, ráadásul minősíthetetlen stílusban”.

Az ukrán külügyminiszter-helyettes szerint a Putyin-ellenes koalíció létezik, ám Magyarország nem része ennek – mondta a szlovák SME Svetnek adott interjújában Jevhen Perebijnisz, amit az Index szemlézett.

Perebijnisz az interjúban erősen bírálta a magyar külpolitikát, mivel elmondása szerint Kijev nagyon csalódott Magyarország hozzáállása miatt, leginkább azért, mert „blokkolja az Oroszország elleni szankciókat” és „megakadályozza az Ukrajna–NATO Bizottság ülését”. Hozzátette, ha logikusan gondolkodnának Magyarországon, akkor támogatniuk kellene Ukrajnát, ugyanis történelmük során több megpróbáltatással is meg kellett küzdeniük a Szovjetunió miatt. 

„Kiábrándító az álláspont, amelyet Magyarország ma képvisel, mely szerint a békéhez vezető út az, hogy Ukrajna hagyja abba az Oroszországgal szembeni ellenállását. Mindannyian tudjuk, mi történne ebben az esetben – Ukrajna megszűnne létezni. Mindannyian tudjuk, hogy Putyin célja egész Ukrajna megszállása és az ukrán nemzet megsemmisítése” – fogalmazott a helyettes külügyminiszter. Perebijnisz úgy véli,

ez a hozzáállás azt jelenti, hogy Magyarország támogatja az ukrán nemzet megsemmisítését.

„Nem hiszem, hogy ezt a hozzáállást támogatniuk kellene. Magyarországnak, amelynek vannak bizonyos kapcsolatai Oroszországgal, fel kellene szólítania Moszkvát, hogy vessen véget az agressziónak, és vonja ki csapatait Ukrajnából” – jelentette ki a helyettes külügyminiszter.

Az ukrán politikus szerint az egyetlen elképzelhető kompromisszum Moszkvával az, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajna területéről, és az Oroszország által okozott károkat kompenzálják. „Mindannyiunknak össze kell fognunk, és a bűnözőket bíróság elé kell állítanunk, és ez a kompromisszum. Aztán megvitathatjuk, hogy Oroszország milyen formában létezik” – jelentette ki Perebijnisz, hozzátéve, Ukrajna területi integritásában azonban nincs kompromisszum.

A külügyminiszter-helyettes szerint, ha Ukrajna már tavaly márciusban megkapta volna azt a fegyvermennyiséget, amit most kap, a helyzet egészen más lett volna, meggyőződése ugyanis, hogy a megszállt területek nagy részét már felszabadították volna.

Paczolay Máté külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettes nyilatkozatára az MTI-hez eljutatott közleménye szerint úgy reagált: „egy nyilvánvaló provokáció, ráadásul minősíthetetlen stílusban. Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.