A német liberális vezető megbánta, hogy lepacsizott a szélsőjobbal

  • narancs.hu
  • 2020. február 7.

Külpol

Azt mondja, hiba volt elfogadni az AfD támogatását a türingiai kormányfőválasztáson.

Hibázott a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) azzal, hogy jelöltet állított a türingiai tartományi parlament miniszterelnök-választásának harmadik fordulójában, és hiba volt elfogadni a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt támogatásával kialakult választási eredményt – jelentette ki Christian Lindner, az FDP elnöke pénteken Berlinben.

Az erfurti Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választáson Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa szerezte meg a tisztséget. A döntést a harmadik választási forduló hozta meg. Thomas Kemmerich csak ebben a fordulóban indult. Az AfD-s képviselők ekkor a saját jelöltjük helyett valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki így pártja, az AfD, valamint a CDU támogatása révén egy vokssal megelőzte a Baloldal jelöltjét, Bodo Ramelow ügyvezető kormányfőt.

Megdöbbenés, tiltakozás

A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában. Tiltakoztak pártok, társadalmi szervezetek és egyházak. A németországi zsidó közösség több vezetője is elítélte a történteket, hangsúlyozva, egy demokráciában nem fordulhat elő, hogy jobboldali radikálisok támogatásával tesznek meg valakit kormányfőnek.

Az FDP-elnökség ülésének szünetében tartott tájékoztatóján azzal magyarázkodott, hogy szerinte tévesen mérték fel az AfD reakcióját, nem számoltak azzal, hogy az AfD-s képviselőik kihátrálnak saját jelöltjük mögül és az FDP-re szavaznak. Hiba volt az is, hogy jelöltjük, Thomas Kemmerich ilyen körülmények között elfogadta a választás eredményét – mondta az FDP elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a liberálisok vállalják a felelősséget és igyekeznek helyrehozni a hibát. Ezért jelentette be Thomas Kemmerich a megválasztása utáni 24 órán belül, hogy távozik a tisztségből - mondta Christian Lindner.

A kereszténydemokraták nem akarnak parlamentet oszlatni

A szélsőjobb szavazatainak másik haszonélvezője, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a helyi törvényhozás (Landtag) feloszlatása nélkül kell stabil viszonyokat teremteni Türingia tartományban. Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU vezetője az elnökség berlini ülése után felszólította a szociáldemokratákat (SPD) és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki „nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt”.   Jelezte, hogy a CDU hajlandó lenne megszavazni egy ilyen jelöltet, és ügyektől függően, eseti alapon kívülről támogatni egy kisebbségi kormányt, amelyet az SPD, a Zöldek és a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) alkot. Mint mondta, már azonosítottak is egy sor projektet, amelyben lehetséges a "szakmai" együttműködés a kisebbségi kormánnyal. Azonban a CDU nem hajlandó az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből létrejött Baloldal jelöltjét megválasztani kormányfőnek, és nem hajlandó AfD-s jelöltre vagy olyan jelöltre szavazni, aki rászorul az AfD támogatására.
Az SPD és a Zöldek türingiai vezetői első nyilatkozataikban elutasították a CDU javaslatát egy új, nem a Baloldal soraiba tartozó miniszterelnök-jelölt állításáról, és az előrehozott választás mellett foglaltak állást.

(Forrás: MTI)

Figyelmébe ajánljuk