A pakisztáni parlament nyilvánosan akasztaná a pedofilokat

  • narancs.hu
  • 2020. február 7.

Külpol

Erről nem kötelező érvényű határozatot fogadott el.

„Nem érdemelnek kegyelmet azok, akik gyermekek sérelmére követnek el bűncselekményeket (...) a városközpontokban kell fellógatni őket” – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Ali Mohamed Hán parlamenti ügyekért felelős miniszter a határozat alsóházi beterjesztésekor. „Az akasztások elrettentésül fognak szolgálni” – hangoztatta. A parlamenti képviselők több mint fele támogatta a határozatot.

Taimur Kamal jogvédő aktivista szerint ugyanakkor a parlamenti képviselők túl messzire mentek a nyilvános kivégzések követelésével. „Meg lehet érteni a zaklatók elleni haragot, de nem megoldás halállal sújtani őket ezért” – mondta.

A halálbüntetés követelése azért is extrém, mert Pakisztánban 2014-ig nem hivatalosan moratórium volt hatályban a halálbüntetések végrehajtására. Ezt azonban feloldották a terrorizmusért elítéltek esetében, miután tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, és meggyilkoltak csaknem 150 embert, többségében diákokat. Azóta mintegy 400 embert akasztottak fel az országban.

A pedofilok azért kerültek a parlamenti napirendre, mert az utóbbi években egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények.

Figyelmébe ajánljuk