A Néppárt volt alelnöke szerint Orbán nemcsak Magyarországnak, hanem a Fidesznek is problémát jelent

  • CD
  • 2019. április 11.

Külpol

A felfüggesztés sem a Fidesznek, hanem Orbán Viktornak szólt.

Már nem lesz elég a kozmetikázás ahhoz, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja maradhasson – nyilatkozta a hvg.hu-nak adott interjújában Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője.

A Fidesz kizárása mellett leghevesebben érvelő politikus, a Fidesszel szembeni eljárás egyik kezdeményezője azt is elárulta, miért a magyar miniszterelnököt tartja a probléma gyökerének, hogyan látják az Európai Néppárton belül a Fidesz politikáját.

Hökmark szerint annyi történt, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették, ellentétben azzal, amit ők szerettek volna. A Fidesz kommunikációval ellentétben a svéd EP-képviselő szerint nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor nem könyörgött a felfüggesztésért.

Hökmark szerint fontos hangsúlyozni, hogy alapjaiban a magyar miniszterelnököt függesztették fel, aminek saját pártjára is kihatása van, a döntést pedig azért hozták, mert „aláássa a jogállamot, a független intézményeket és illiberális demokráciáról beszél”.

A volt néppárti alelnök úgy látja, a politikai problémát nem a magyar kormánypárt EP-képviselői jelentik, hiszen ők hűségesek a Néppárthoz. Hökmark szerint a fő problémát nem a Jean-Claude Junckert kritizáló plakátkampányt jelenti, hanem az, hogy

"Orbán Viktor arra használja a politikai kampányt, hogy egyéneket támadjon és a nép ellenségeivé tegye őket. Ez egy gyökeresen eltérő politikai hagyomány."

Hökmark elmondta, Orbánt azért függesztették fel, mert tekintélyelvű rendszert épít. A svéd EP-képviselő pesszimistának tartja magát a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban, de úgy látja, Orbán kapott egy második esély.

Ez azt is jelenti, hogy a labda a Fidesz térfelén van: "rajtuk múlik, változtatnak-e. Ha kizárják őket, akkor magukat zárják ki" – fogalmazott Hökmark, aki azt tapasztalta, mikor a legtöbb Fidesz-taggal találkozott, hogy készen állnak a valódi átalakulásra a párt hozzáállásában és politikájában, Orbán azonban nem ezt mutatja.

"Úgy látom, a miniszterelnök nemcsak Magyarországnak, hanem a Fidesznek is problémát jelent."

A volt EPP-alelnök leszögezte, nem szeretnék, ha Magyarországon azt gondolnák, hogy az országot támadják, ám sajnálatosnak tartja, hogy a magyar miniszterelnök olyan kártyákat játszott ki, amikkel Magyarország megítélésének is árt.

Figyelmébe ajánljuk