A pápa követe szerint Európa keveset tesz az ukrajnai béke érdekében

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 20.

Külpol

A nemzetközi közösségnek hinnie kell abban, hogy a békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni – hangoztatta Matteo Zuppi bíboros.

"Európának minden eszközzel segíteni kell a békekezdeményezéseket Ferenc pápa felszólítását követve, aki a kreatív béketeremtést szorgalmazza" – jelentette ki Matteo Zuppi bíboros.

Bologna érseke és egyben az olasz püspöki kar (Cei) elnöke az Il Sussidiario katolikus hírportálnak nyilatkozott előzetesen azokról a témákról, melyekkel aztán vasárnap délután a Comunione e Liberazione (CL) lelkiségi mozgalom egyhetes találkozóját nyitotta meg Riminiben.

A bíboros az interjúban kifejtette, mindenkinek a békét kell akarnia, mivel a háború borzalmas: "a két szembenálló fél érdekei sajnos nagyon eltérő nézeteket diktálnak (..) nekünk viszont hinnünk kell abban, hogy az igazságos és biztos békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni".  

Ami megbízatása egyik célját, vagyis az Oroszországba vitt ukrajnai gyerekek hazatérését illeti, Zuppi bíboros hangsúlyozta, hogy

akár egyetlen ukrán gyerek visszatérése otthonába a béke megerősítését szolgálja,

valamint az erőszak logikájának legyőzését".

Arra a kérdésre, hogy optimistán látja-e a helyzetet, a bíboros úgy válaszolt, hogy reménykedik. "Optimizmus az, amikor azt hisszük, hogy minden rendben van. A remény annak tudatosítása, hogy léteznek nehézségek, de szembe lehet velük szállni, harcolni lehet ellenük, és hinni, hogy végül a békének kell győznie" – jelentette ki Matteo Zuppi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.