A román elnök köszöni, de nem kér Orbán új Közép-Európájából

  • narancs.hu
  • 2019. december 17.

Külpol

Ez az utópia most nem jött össze.

Magyarország készen áll, hogy a szomszédjaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten, a temesvári regionális kereskedelmi kamara rendezvénycsarnokában.

Mi magyarok ki akarunk törni abból a helyzetből, hogy Európa második vonalához tartozunk. Ezért mi készen állunk, hogy szomszédjainkkal együtt, Romániát is ideértve, felépítsünk egy új Közép-Európát. Olyan Közép-Európát, ami nem csak beszállítója a nyugat-európai gazdaságoknak, hanem ami a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége is. Ahol városainkat autópályás és gyorsvasutak kötik össze. Ahol mindenkinek van munkája, és ahová visszatérnek a munkásain és ahol az okoz majd fejtörést, hogy mit kezdjünk a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal” - fogalmazott Orbán, de úgy néz ki, víziójával egyedül maradt: Klaus Iohannis román elnök a Contorceni Palotában kijelentette, nem akar részt venni Orbán új Közép-Európájának építésében.

"Nem egy kisebb területen létrehozott új egység, hanem az Európai Unió mellett vagyok elkötelezett. Nem hiszem, hogy új törésvonalakat kéne nyitnunk az Európai Unión belül, hanem inkább azon kéne dolgoznunk, hogy a létező törésvonalakat bezárjuk. Már van egy létező repedés kelet és nyugat között, aminek a vasfüggönyből eredő történelmi okai vannak. Ennek a megszüntetésébe szeretnék bekapcsolódni. Észak és dél közt is vannak hozzáállásbeli különbségek. Soha nem fogok részt venni újabb törésvonalak létrehozásában. Ez egy olyan hozzáállás, amit nem fogok támogatni.” – fogalmazott Iohannis.

Eközben Karácsony Gergely megállapodott a V4 polgármestereivel az együttműködésről és létrehozták a Szabad Városok Szövetségét.

Via Mérce.hu

Figyelmébe ajánljuk