A tigréi lázadók rakétacsapást mértek Eritrea fővárosára

  • narancs.hu
  • 2020. november 28.

Külpol

Rakétacsapást mértek az észak-etiópiai tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadó fegyveresei a szomszédos Eritrea fővárosára, Aszmarára - számolt be egy helyi rádió péntek este.

Az Erena eritreai rádióállomás híradása szerint a rakéták Aszmara elővárosát vették célba, beleértve a fővárosi repülőteret.

Anyagi károkról és áldozatokról egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés.

Ez már a harmadik ilyen támadás Aszmara ellen. Az első október 14-én volt. Akkor a TPLF felkelői az aszmarai repülőteret vették célba három rakétával, amelyek közül kettő a légikikötő mellett csapódott be, míg a harmadik egy aszmarai lakótelepen.

A TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael azzal vádolja Eritreát: területén átengedte az etióp kormányhadsereg alakulatait, hogy megtámadják a tigréi erőket, illetve hogy eritreai területről ágyúzzák állásaikat.

Az állítás valóságtartalmát nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-et, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

A térségben november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután
indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen. Az azóta dúló harcokban és légi csapásokban százak, akár ezrek veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba. (MTI)

Tigréi menekültek Szudánban

Tigréi menekültek Szudánban

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk