A világ egyik legkorruptabb országa lett Orbán Viktorék legújabb szövetségese

  • narancs.hu
  • 2017. november 4.

Külpol

Viszont a menekültekkel jól bánnak.

Egy helyi, angol nyelvű portál beszámolójára hivatkozva közölte az Átlátszó, hogy Ugandában nyit külképviseletet a magyar állam. Erről nemrég az afrikai ország fővárosában, Kampalában a Külgazdasági- és Külügyminisztérium államtitkára, Dancs Ferenc és az ugandai külügyminiszter, Sam Kutesa állapodott meg. A diplomáciai képviselet nyitását állítólag a magyar kormány kezdeményezte, a New Vision tájékoztatása szerint Dancs elmondta, hogy nálunk kiemelt helye van Ugandának, ha a fejlesztési együttműködésekről van szó.

Dancs Ferenc és Sam Kutesa

Dancs Ferenc és Sam Kutesa

Fotó: New Vision

Hogy miért éppen Uganda, azt nem tudni, de az kiderült, hogy hamarosan Magyarországra látogat az afrikai ország külügyminisztere, és több megállapodást is véglegesít majd hazánkkal. Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy az ugandai kormány az egyik legkorruptabb az egész világon. Ahogy arra az Átlátszó is emlékeztet, a Transparency International legutóbbi listáján 176 ország közül Uganda a 151. helyen áll, ráadásul sorozatos kritikák érik a nem tiszta választási rendszer és az LMBTQ-közösség elleni fellépések miatt is.

Várhatóan nagy lesz majd az összhang a két ország diplomatái és kormánytagjai között, azonban egy valamiben nem biztos, hogy egy álláspontot képviselnek: Uganda ugyanis tárt karokkal várja a menekülteket. Az ország nemrég egymillió dél-szudáni menekültet fogadott be, amiért az ENSZ dicséretben is részesítette.

Figyelmébe ajánljuk