Furcsa és meglepő korlátozás: Panamában elválasztják a nőket a férfiaktól

  • BM
  • 2020. április 2.

Külpol

A közép-amerikai országban eddig is szigorú intézkedéseket hajtottak végre, de talán ez az eddig legkomolyabb.

Panama egy sajátos intézkedést vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében: különválaszttotta egymástól a közterületeken a nemeket. Hétfőn, szerdán és pénteken csak a nők hagyhatják el az otthonaikat, kedden, csütörtökön és szombaton csak a férfiak, vasárnap pedig mindenkinek otthon kell maradnia. A korlátozó intézkedés ezen hét szerdától 15 napig lesz hatályos – számolt be a BBC.

„Kénytelenek voltunk ezt a lépést is meghozni, mert túl sokan hagyták el az ottonaikat a kötelező karantén ellenére” – közölte Laurentino Cortizo elnök a Twitteren. A közép-amerikai ország rendőrsége számára a már meghozott döntések jelentős könnyítést jelentenek, ugyanis így meg tudják akadályozni az indokolatlan találkozások számát. Korábban az ország elrendelte, hogy a polgárok csak akkor mehetnek el, ha élelmiszert kell vásárolniuk vagy valamilyen vészhelyzet áll fenn.

A kormány nem járt sikerrel és továbbra is túl sokan kerekedtek fel, ezért úgy határoztak a döntéshozók, hogy a hetet felosztják a nemek között, amivel jobban tudják szabályozni a polgárok magatartását. Ugyanakkor a panamai kormány közleménye szerint az embereknek a kijelölt napokon is csak két óra áll rendelkezésre, hogy bevásároljanak.

Panamában eddig 1075 megerősített koronavírusos megbetegedés és 27 haláleset történt. Az országban betiltották az összes belföldi és nemzetközi utazást, a repülőtereket is lezárták, még a külföldről hazajövő panamai állampolgárok előtt is. Továbbá éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe, aminek értelmében este 9 és reggel 5 óra között nem lehet eljárni otthonról- Viszont még ezt is szigorítani fogják, így már délután 5 órától nem lehet elhagyni az otthonokat.

Figyelmébe ajánljuk